Dollár
388,65 Ft
Euró
409,16 Ft
Font
476,80 Ft
Bitcoin
16,943 $

Japán máris válaszolt oroszországi nagykövetük kiutasítására

MTI/EPA/DIEGO AZUBEL

Bense Róbert

2022. október 5. - 08:23

Tovább mérgesedik a két ország között a helyzet, miután a szapporói orosz konzult felszólították, hogy október 10-ig hagyja el Japánt. Az ügynek hasonló előzménye volt.

Japán döntése azt követően született meg, hogy Oroszország nemzetbiztonsági, belbiztonsági és kémelhárítási szolgálata, az FSZB szeptemberben közölte, hogy kémkedés gyanúja miatt őrizetbe vette a vlagyivosztoki japán konzult.

Soron kívül Orbán Viktor: nem kell tartani ellátási problémáktól, a problémát az ár jelenti

Ezután a diplomatát kiutasították Oroszországból, majd röviddel később Japán is így járt el a szapporói orosz konzullal. Takeo Mori külügyminiszter-helyettes kedden hívta be Mihail Galuzin orosz nagykövetet, és tájékoztatta őt a hivatalos döntésről.

Japán egyúttal „nemkívánatos személynek” nyilvánította a nagykövetet, és felszólította, hogy hat napon belül hagyja el Japánt. Galuzin nyilatkozatot adott ki a kiutasítás kapcsán – számolt be róla a Reuters.

„Nyilvánvaló, hogy a japán fél legújabb lépése a kétoldalú kapcsolatok további romlásához vezethet, amelyek az utóbbi időben Tokió destruktív politikája miatt már amúgy is megromlottak” – áll Galuzin nyilatkozatában.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.