Nekiláttak a legújabb japán vadászgép, a Godzilla fejlesztésének

USAF
not image

Kulcsár Péter

2021. augusztus 29. - 02:40

A japánok saját fejlesztésű, hatodik generációs Mitsubishi F-X vadászgépét nagyjából 14,2 ezer milliárd forintos beruházás révén fejlesztik.

Az Origo hírportál riportjából kiderült, Japán célja a szuperlopakodóval az lenne, hogy lépést tudjanak tartani az orosz és kínai haderővel, melyek mindegyike rendkívül korszerű légi járművekkel rendelkezik.

Igaz, hogy Japán fejlett országnak számít, viszont közel négy évtizede nem hajtottak végre célzott vadászgépfejlesztést, így a helyi mérnökök brit és amerikai szakemberekkel is együtt fognak dolgozni.

A repülőgépbe hőpajzsot és mikrohullámú fegyverként működő radart is szereltek, továbbá nem hiányozhatnak róla a távvezérlésű drónok sem, amelyekkel felderíthetik a hadszínterek vonzáskörzetét.

Az új vadászgép szárazföldön, tengeren és levegőben lévő célpontokat is képes lesz támadni, valamint lopakodóként is funkcionál majd. Az előzetes tervek alapján először 90 repülőt építenének, amelyek az öregedő F-2 harcigépeket váltanák fel.

Az F-X prototípusa várhatóan 2024-re készül el, 2031-re sorozatgyártásra kerül és a Godzilla-flotta 2035-ra lehet harcra kész.