Dollár
427,03 Ft
Euró
423,82 Ft
Font
485,44 Ft
Bitcoin
20,165 $

Japánban rendkívül szigorú fegyvertartási szabályok vannak érvényben, mégis megtörtént a tragédia

Mentőautó a Jamato-Szaidaidzsi vasútállomásnál a közép-japáni Narában, ahol merényletet követtek el Abe Sindzó korábbi japán miniszterelnök ellen egy választási kampányeseményen 2022. július 8-án. Abe a lövéstől eszméletét vesztette, az elkövetőt elfogták. MTI/AP/Kyodo News
not image

Borbély Fanni

2022. július 9. - 14:15

Abe Sinzó volt japán miniszterelnök halála egész Japánt megrázta, de a világ vezetői is értetlenül állnak a történtek előtt. A merénylet pedig főként annak fényében érthetetlen, hogy Japánban rendkívül szigorúak a fegyvertartási szabályok, ráadásul szinte alig jegyeznek fegyveres bűncselekményeket, és halálos áldozatokat.

Abe Sinzó volt japán miniszterelnök pénteken reggel kampánybeszédet mondott a közép-japáni Nara város Jamato-Szaidaidzsi vasútállomásánál. A rendezvényen azonban egy 41 éves férfi többször is rálőtt a 67 éves politikusra, aki eszméletét vesztette, majd kórházba szállítása alatt belehalt sérüléseibe. A 41 éves gyanúsítottat a hatóságok a helyszínen őrizetbe vették, valamint lefoglaltak egy házi készítésű fegyvert is, mellyel leadta a halálos lövést.

Soron kívül Lukasenka iskolásokat mozgósítana az alma és a burgonya betakarítására 

A japán hatóságok közlése szerint a gyanúsított egy házi készítésű fegyvert használt a merénylet során, ami azért is furcsa, mert Japánban alapvetően is rendkívül ritkák a fegyveres támadások, a fegyvertartási szabályok pedig mondhatni példátlanul szigorúak.

A 125 milliós lakosú Japánban 2018-ban mindössze 9 (!) lőfegyver okozta halálesetet jegyeztek, ehhez képest az Egyesült Államokban ugyanabban az évben összesen 39 740 ember vesztette életét fegyveres támadások során.

Ezek a CNN által közzétett adatok pedig tökéletesen példázzák, hogy mennyire ritka Japánban a fegyveres erőszak, ráadásul a helyi hatályos törvények értelmében kizárólag légpuskákat és sörétes puskákat lehet árusítani, a kézifegyverek pedig illegálisnak minősülnek az országban.

Nem mellékesen pedig, ahhoz, hogy egy ember fegyvertartási engedélyt szerezzen Japánban, egy rendkívül hosszadalmas és bonyolult procedúrán kell átverekednie magát, mely igen komoly türelmet is igényel. Ahhoz tehát, hogy Japánban valaki fegyvert vásárolhasson, a következőkre van szükség:

  • részt kell vennie egy egész napos tanfolyamon;
  • írásbeli vizsgát kell tennie;
  • éles lőtéri tesztet kell végeznie, legalább 95 százalékos pontossággal;
  • mentális egészségügyi vizsgálatnak és drogteszteknek kell alávetnie magát;
  • szigorú háttérellenőrzésen kell átesnie (itt megvizsgálják, hogy az érintett büntetett előéletű-e, részt vett-e valaha szervezett bűnözésben, de még családi és baráti kapcsolataikat is szigorúan ellenőrzik).

Amennyiben sikerül az összes fenti pontot teljesítenie, úgy a fegyver beszerzését követően a tulajdonosnak regisztrálnia kell azt a rendőrségen, ahol pontosan és részletesen be kell számolnia arról, hogy hol tárolja a fegyvert és a hozzá tartozó lőszert – természetesen külön, zárt rekeszekben.

Ha ez is sikerült, úgy a fegyvertartási engedély és a fegyver megszerzése után a rendőrségnek évente ellenőriznie kell az érintettet, háromévente pedig meg kell ismételni az egész procedúrát, hogy megújítsák engedélyüket. A fent felsorolt hosszadalmas folyamat miatt érthető módon rendkívül alacsony Japánban a magánfegyvertulajok száma.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.