Clouds
21 Budapest
Dollár
359,88 Ft
Euró
391,34 Ft
Font
446,00 Ft
Bitcoin
23,688 $

Japán 2,8 millió forintot kínál a családoknak gyermekenként, ha elhagyják Tokiót

Fotó: Unsplash/ Louie Martinez
Ázsia
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A japán kormány egy új program bevezetésével azt kívánja elérni, hogy lehetőség szerint minél több ember hagyja el véglegesen a túlzsúfolt fővárost.

A program nem új keletű, hiszen a japán tisztviselők már korábban is 300 ezer jent, átszámítva mintegy 853 ezer forintit kínáltak a családoknak, hogy elhagyják Tokiót, most azonban további 700 ezer jent (1,99 millió forint) is hozzádobtak az összeghez, gyermekenként.

Soron kívül Egyre több a halálos gombafertőzés, de zombiapokalipszistől nem kell tartani

Az Unilad szerint a japán kormány azért is próbálja Tokióból kicsábítani a családokat, mert az ország lakossága és gazdasága is egyre inkább a főváros felé koncentrálódik: az adatok alapján ugyanis a japán lakosság 28 százaléka, vagyis 35 millió ember él Tokióban, vagy a környező területeken.

Azon lakosok pedig, akik Tokió 23 kerületében élnek, illetve azok, akik a külvárosi területeken laknak, mind igényt tarthatnak a különleges támogatásra. A tisztviselők szerint mintegy 1300 olyan település van, ahová átköltözhetnek Tokióból a lakosok.

Fontos megjegyezni azonban, hogy a jogosultsághoz a lakosoknak legalább 5 évig az új helyen kell élniük, és munkahelyükön kell maradniuk, ellenkező esetben kötelesek visszafizetni a támogatás összegét az államnak. A pénzt azon családoknak fizetik ki, akiknek 18 év alatti gyermekük van, az egyetlen kitétel pedig, hogy a gyermek még iskolás legyen.

Miután az előző hasonló program gyorsan kudarcba fulladt, s 2019 óta mindössze 2381-en éltek a támogatott költözési lehetőséggel, a most felkínált komolyabb összeg talán vonzóbb lehet a lakosság számára, a tisztviselők pedig azt remélik, hogy a magasabb összeg miatt többen fontolóra veszik a lehetőséget, mint korábban.