Clouds
21 Budapest
Dollár
344,85 Ft
Euró
371,15 Ft
Font
432,17 Ft
Bitcoin
26,799 $

Japán 2030-ra elérné, hogy a nagyvállalatoknál 30 százalékban női vezetők legyenek

Fotó: Unsplash/Eutah Mizushima
Ázsia
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A japán miniszterelnök csütörtökön utasította kormányát, hogy kezdjen el azon dolgozni, hogy 2030-ra legalább 30 százalékra növelje a női vezetők számát a nagyvállalatoknál.

A japán kabinetiroda felmérése alapján 2022-ben a japán tőzsdén jegyzett nagyvállalatoknál a vezetők mindössze 11,4 százalékát tették ki nők, noha ez az arány az utóbbi években emelkedésnek indult. Kisida Fumio japán miniszterelnök a nemek közötti egyenlőségről tartott megbeszélésen hangsúlyozta:

Soron kívül 5G-tornyokat akart megsemmisíteni egy oltásellenes összeesküvés-elméletet valló nő

„Arra törekszünk, hogy 2030-ra a nők aránya a vezetők között legalább 30 százalék legyen a tokiói tőzsde elsődleges piacán jegyzett vállalatoknál.”

Kisida úgy fogalmazott, a sokszínűség biztosítása az innovációt és a gazdaságot is fellendítené, a találkozón pedig többek között arról is szó esett, hogy hogyan lehetne több állandó állást találni a japán nőknek, akik közül nagyon sokan részmunkaidőben dolgoznak, így próbálva összeegyeztetni a gyermekgondozást és a foglalkoztatást.

A japán kormány célja üdvözlésre méltó, céljuk pedig a nemek közötti egyenlőség megteremtése a vezetői pozíciókban, különösen a politikában és az üzleti élet felsőbb szintjein, továbbá a férfi és női munkavállalók közötti bérszakadék mérséklése.

Ahogy a South China Morning Post is írja, a nemek közötti különbség a vállalati vezetésben globális jelenség, kutatások szerint pedig csak egy maroknyi országban van olyan vállalat, ahol a nők a felsővezetők több mint negyedét teszik ki. A japán kormányzati adatok alapján azonban annak ellenére, hogy a japán nők jövedelme az elmúlt 20 évben megduplázódott, még mindig csak negyedét keresik annak, amit a férfiak kapnak.