Clouds
21 Budapest
Dollár
363,77 Ft
Euró
391,50 Ft
Font
439,84 Ft
Bitcoin
23,342 $

Január közepe van, de már javában zajlik a pollenszezon

Fotó: Unsplash
Belföld

Bense Róbert

Szerkesztő

Tüsszögés, orrfolyás, szétdobált zsebkendők – nem csak a légúti megbetegedésekkel kell megküzdenünk.

A tavaszias tél következményeképp a szokásosnál jóval korábban megkezdődött a pollenszezon. Érdemes már most felkészülni a tünetek megjelenésére, hiszen a következő napok enyhülése még tovább fokozza a pollenkoncentrációt.

Soron kívül Hosszú távú gázvásárlási megállapodást köt a kormány Azerbajdzsánnal

„Az enyhe időjárásnak köszönhetően a mogyoró virágpora jelenleg eléri az allergiás tüneteket kiváltó közepes szintet. Az éger, a ciprus- és tiszafafélék, valamint már a kőris virágpora is jelen van a levegőben, azonban koncentrációjuk jellemzően még alacsony.” 

„A meteorológiai előrejelzés alapján a következő napokban nem várható jelentős változás. A legkorábban virágzó fák pollenszórása az újabb felmelegedés hatására ismét erősödhet” – írja közleményében az NNK.

„A pollenallergiás betegeknek gondot kell fordítaniuk a megelőzésre, a tünetek enyhítésére. Ebben segít a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) naponta frissülő polleninformációs szolgáltatása.”

„Az NNK javasolja, hogy a mogyoró, az éger, a kőris, illetve a ciprus- és tiszafafélék pollenjére allergiások készüljenek fel a tünetek megjelenésére, illetve erősödésére, és kérjenek tanácsot kezelőorvosuktól.”