Tovább halasztották a James Webb űrteleszkóp kilövését

NASA
not image

Kulcsár Péter

2021. november 23. - 12:58

Ezúttal nem magával az űrtávcsővel adódtak problémák, hanem a kilövőállomáson történt egy nem várt incidens.

Az amerikai űrügynökség bejelentette, hogy december 22-ére napolták a Hubble űrtávcső utódjának szánt James Webb űrteleszkóp Föld körüli pályára történő állítását, mivel a Francia Guyanában található bázison apró, ám annál veszélyesebb hibát észleltek.

“A James Webb űrtávcsövet a hordozórakéta adapteréhez rögzítő szorítószalag hirtelen, nem tervezett kioldása vibrációt okozott az egész obszervatóriumban” – olvasható a NASA közleményében, melyben hozzátették, hogy az incidens a szokásos ellenőrzések során történt, így még lesz idejük kijavítani a hibákat.

A több mint 10 milliárd dollárt kóstáló űrteleszkópot a francia Arianespace vállalat hordozórakétájával, az Ariane 5-tel vihetik ki az univerzumba, ahol leválthatják a harminc éve szolgálatot tevő Hubble űrtávcsövet, amely az elmúlt hónapokban a fedélzeti számítógép sorozatos meghibásodása miatt csupán készenléti üzemmódban működött.

CSATLAKOZZ A LINER.HU-HOZ: FŐÁLLÁSÚ SZERKESZTŐT KERESÜNK

Az űrszerkezetet eredetileg december 18-án tervezték a világűrbe bocsátani, ám a csúszás most nem lesz több négy napnál, így attól már nem kell tartanunk, hogy további hónapokat vagy éveket késhet a csillagászok által régóta várt rajt.