Jackie Chan csatlakozni akar a Kínai Kommunista Párthoz

Jackie Chan Oscar-díjas színész, harcmûvész a kínai filmfesztivál megnyitóján a fõvárosi Uránia Nemzeti Filmszínházban 2017. április 23-án. MTI Fotó: Mohai Balázs
not image

Nagy Noel

2021. július 14. - 20:50

A legendás kínai származású amerikai színész, Jackie Chan jelezte, hogy szívesen csatlakozna a Kínát vasmarokkal irányító és a világban egyre nagyobb befolyást szerző Kínai Kommunista Párthoz (CPC).

Egy Pekingben tartott beszélgetésen a 67 éves színész és kaszkadőr kijelentette, hogy nagyon büszke a kínai származására és kifejezte támogatását az állampárt felé – írja a kínai sajtó alapján a brit Independent.

„Látom a nagyságot a CPC-ben, hogy mindent végrehajtanak, amit megígérnek, amit 100 évvel későbbre ígérnek, azt néhány évtized alatt megvalósítják. Tagja akarok lenni a CPC-nek”

Nemrégiben a legendás színész az Epic Journey nevű színházi előadás egyik színésze lett, amely darab kifejezetten a CPC alapításáról szól és azt ünnepli. Az előadás során Chan elénekelte a „Védd meg a Sárga-folyót” című dalt is, amelyet még az 1939-es Sino-Japán háború során írtak.

Jackie Chan már korábban is botrányt okozott a kínai kommunista vezetés támogatásával, 2008-ban például méltatta a szigorú cenzúrát és médiakontrollt:

„Nem vagyok benne biztos, hogy jó, ha szabad az embere. Nagyon össze vagyok zavarodva. Ha túl szabad vagy, akkor olyan lesz, mint ami Hongkongban történik, ami eléggé kaotikus, csak úgy, mint Tajvan. Egyre inkább úgy érzem, hogy a kínaiakat irányítani kell, mert ha nem irányítanak minket, azt csinálunk, amit akarunk”

Ez természetesen nem kis felháborodást keltett hongkongi és tajvani körökben, egy hongkongi törvényhozó például kijelentette, hogy a kínai emberek „nem háziállatok”, míg egy tajvani törvényhozó szerint Chan nem fogta fel a szabadság és a demokrácia igazi értékét, mert mindig is abban élt az USA-ban.