Dollár
426,35 Ft
Euró
421,07 Ft
Font
481,56 Ft
Bitcoin
19,975 $

Izraelt bírálta egy német-török politikus, lemondatta a CDU

Palesztin zászlót lobogtat egy palesztin férfi Kelet-Jeruzsálemben a Damaszkuszi kapu elõtt egy Palesztina önálló államiságát támogató tüntetésen. Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke a tervek szerint az ENSZ-közgyûlés 66. ülésszakán terjeszti be a palesztinok ENSZ-tagságra irányuló kérelmét, hogy elismertesse az önálló palesztin államot az ENSZ tagállamainak többségével. (MTI/EPA/Abir Szultán)
not image

Kornis Vivien

2021. május 15. - 07:55

Lemondatott egy német-török politikust a CDU, miután emberiség elleni bűncselekménynek nevezte az izraeli hatóságok által végrehajtott erőszakos tetteket.

Egy német-török politikus kénytelen volt lemondani ügyvezetői szerepben betöltött pozíciójáról a kormánypárt berlini ágában kedden, miután bíráló hangon szólalt fel a palesztin civilekkel szemben elkövetett izraeli erőszak ellen. 

Soron kívül Diákjai előtt esett össze egy tanárnő, kollégája kezdte meg az újraélesztését

Ayten Erdil, a CDU berlini végrehajtó bizottságának tagja hétfőn éles kritikával illette az izraeli hatóságokat a Facebookon, miután az izraeli rendőrök rárontottak az Al-Akszai mecset komplexumra és az ott tartózkodó palesztinokra.

“Nem antiszemitizmus, ha valaki ezeket az elkövetőket és bűncselekményeket a nevükön nevezi. Ezek emberiség ellen elkövetett bűncselekmények” – jelentette ki Erdil az Andalou hírügynökség tudósítása szerint. 

A berlini CDU közleményben világossá tette, hogy a német-török politikus kijelentései nem tükrözik a kereszténydemokraták véleményét.

Világosan elhatárolódunk ettől a kijelentéstől és beszéltünk is Erdillel. Azonnali hatállyal lemondott a végrehajtó bizottságban betöltött tisztségéről. 

Jelentősen megnőtt a feszültség és az erőszak az elmúlt hetekben, miután a palesztin családokat kilakoltatták az otthonaikból az izraeli telepesek javára Kelet-Jeruzsálemben. 

Az Al-Akszai mecsetben – a harmadik legszentebbnek számító muszlim helyszínen – az izraeli hatóságok aránytalan erővel léptek fel az ott tartózkodó palesztinokkal szemben pénteken és hétfőn: gumilövedékekkel, könnygázzal és villanógránátokkal rontottak rájuk, több százan megsebesültek. 

Május 7. és 10. között legalább 915 palesztin sérült meg a Palestinian Red Crescent Society közleménye szerint.

Palesztin fegyveres csoportok legalább három rakétát indítottak el Izrael felé Libanonból, melyek a Földközi-tengerben landoltak, az izraeli hadsereg pedig légicsapásokat hajtott végre Gáza ellen.