Dollár
394,92 Ft
Euró
416,92 Ft
Font
483,49 Ft
Bitcoin
17,257 $

Ultramodern radarrendszer, amit Magyarország vásárol Izraeltől

TÉMÁK:
#izrael
Fotó: A Magyar Honvédség JAS 39 Gripen típusú vadászrepülőgépei gyakorló elfogást hajtanak végre Litvánia légterében 2022. szeptember 21-én. A magyar kontingens harmadik alkalommal védi a balti országok légterét. MTI/Ujvári Sándor
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő
TÉMÁK

Finoman szólva is modern az a radarrendszer, amit Magyarország vásárol Izraeltől

A világ egyik legmodernebb radarrendszerét vásárolja Magyarország Izraeltől – mondta a honvédelmi miniszter a Hír TV Napi aktuális című műsorában szerda este.

Soron kívül Közel a megállapodás, 15%-kal emelkedhet a minimálbér jövőre

Szalay-Bobrovniczky Kristóf közölte, hogy ez a radarrendszer az izraeli Vaskupola összeállításában is szerepel. Az eszközök folyamatosan érkeznek majd Magyarországra a jövő évtől kezdve.

A radarokhoz egy rakétarendszer is kapcsolódik, a rakéták norvég-amerikai gyártmányúak – ismertette a tárcavezető. A működési elv az, hogy a radarok figyelik, milyen tárgyak érkeznek a védendő terület felé. Össze vannak kötve a rakétarendszerrel, amely részben automatizált, részben emberi döntés után csapást mér a berepülő eszközre, megsemmisítve azt.

A légvédelmi rendszer Magyarország egész területét lefedheti

A miniszter hangsúlyozta, hogy a modern technológiának köszönhetően a folyamat nagyon gyors. Az a cél, hogy a légvédelmi rendszer Magyarország egész területét lefedje – közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Hangsúlyozta, hogy már 2016-2017 táján megkezdték a honvédelmi és haderőfejlesztési programot, ami a mostani orosz-ukrán háború fényében jó döntésnek bizonyult. Részben a szárazföldi csapatokat, részben a légvédelmet erősítő eszközöket szereznek be – mondta.

A tárcavezető ugyanakkor kiemelte, hogy felkészült katonákra is szükség van, akik kezelni tudják a tankokat, drónokat. A kormány a jövőben még inkább figyel majd a hivatásos és a tartalékos állomány kiképzésére – jelentette ki. Szalay-Bobrovniczky Kristóf azt mondta, hogy az orosz-ukrán háború miatt fontos a higgadtság. A kormány felkészülten figyeli a fejleményeket – tette hozzá.

(MTI)