Dollár
426,35 Ft
Euró
421,96 Ft
Font
482,48 Ft
Bitcoin
20,229 $

Izraeli kutatók a világ egyik legrégebbi mecsetét tárták fel a Negev-sivatagban

Fotó: ashiqkhan / Twenty20

Czinder Tímea

2022. június 24. - 18:00

Az építmény a 7. századból származik, amikor az iszlám éppen terjedni kezdett a Szentföldön.

Izraeli régészek sikeresen azonosították a világ egyik legrégebbi mecsetét, amely a 7. századból származik, amikor az iszlám még éppen csak terjedni kezdett a Szentföldön. Az épületet Rahat városában fedezték fel, amikor az épülő új városrész helyén végeztek ásatásokat, nem messze attól a helytől, ahol 2019-ben már feltártak egy hasonló korú mecsetet.

Soron kívül Gyurcsány: Dobrev Klára „kell ma Magyarországnak” 

„A mecsetünk különlegessége az, hogy 7. századi kerámiák találhatók a helyszínen, így ez a világ egyik legrégebbi mecsete”

– mondta Dr. Elena Kogan-Zehavi régész, az Izraeli Régészeti Hatóság munkatársa.

Az iszlámot i.sz. 610. körül alapították, és bár a Szentföld meghódítására már 636-ban sor került, csak a 9. században vált uralkodó vallássá. Kogan-Zehavi szerint a két kis vidéki mecset kulcsfontosságú annak megértését illetően, hogyan tudott elterjedni az új hit a bizánci kor végén – számolt be a Times of Israel.

A második mecset felfedezése azért is jelentős, mert az előzőben nem találtak műtárgyakat, itt azonban kerámiák sokasága fogadta a régészeket, amelyek egyértelműen a 7-8. századra datálhatók. Mindezek alapján a tudósok úgy vélik, az iszlám nagyon korám megjelent Negev északi részén, és a keresztény települések mellett kezdett virágozni.

Egyelőre az is kérdés, vajon a sivatagból érkezet helyi nomádok voltak-e a vallás első képviselői, vagy olyan keresztények, akik felvették az új hitet. Kogan-Zehavi szerint a kép nem fekete vagy fehér, és helyes lehet mindkét feltételezés.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.