Öt palesztint meggyilkoltak, kettőt pedig letartóztattak az izraeli erők Ciszjordániában

Fotó: MTI/EPA/Abed al-Haslamun
not image

Borbély Fanni

2021. szeptember 26. - 21:39

Öt palesztint megöltek és kettőt letartóztattak szombat este a Hamász ellen Ciszjordániában napok óta tartó hadművelet részeként – közölték az izraeli védelmi erők.

Szombat éjjel a biztonsági erők, köztük az IDF, a Shin Bet, az Izraeli Biztonsági Ügynökség és a Yamam terrorelhárító egység tagjai megpróbáltak elfogni “több Hamász-terroristát, hogy megállítsanak egy sejtet, amely terrortámadás végrehajtását tervezte” – közölte Amnon Shefler alezredes, az IDF szóvivője.

A palesztin egészségügyi minisztérium megerősítette a haláleseteket, hozzátéve, hogy az egyik elhunyt 16 éves volt. Egy IDF-tiszt és egy katona is súlyosan megsérült a Dzsenintől nyugatra fekvő Burqin faluban végrehajtott rajtaütés során, amelynek célja “a Hamász katonai infrastruktúrájához tartozó terroristák” letartóztatása volt – mondta Shefler.

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök, aki úton van New Yorkba, hogy beszédet mondjon az ENSZ Közgyűlésén, vasárnap kiadott nyilatkozatában közölte, hogy a biztonsági erők az éjszaka folyamán akcióba léptek “a Hamász terroristái ellen, akik valós időben akartak terrortámadást végrehajtani” – írja a CNN.

Hozzátette, hogy “a katonák és a parancsnokok a terepen az elvárásoknak megfelelően cselekedtek; harcba szálltak az ellenséggel, és mi teljes mértékben támogatjuk őket”. Mahmud Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke azonban elítélte a rajtaütéseket, “bűncselekményeknek” és “helyszíni kivégzéseknek” nevezve azokat – a WAFA palesztin hírügynökség által közzétett nyilatkozat szerint.

Abbász arra figyelmeztetett, hogy “e politika folytatása a helyzet kirobbanásához, a feszültség és az instabilitás fokozódásához vezet”. A feszültség a térségben továbbra is komoly méreteket ölt a Hamász vezette gázai fegyveresek és Izrael között májusban kirobbant 11 napos konfliktus után. Bár törékeny tűzszünet van érvényben, az erőszak időnként kitört az elmúlt időszakban. Abd al-Latif al-Qanou, a Hamász szóvivője egy nyilatkozatában az Izrael és a Palesztin Hatóság közötti “folyamatos biztonsági koordinációt” okolta.

“A megszállással való szembeszállás és a minden eszközzel való ellenállás lehetősége képes a legjobban összezavarni a megszállást és arra kényszeríteni, hogy hagyjon fel a bűneivel, amihez az kell, hogy a hatóság megszüntesse a biztonsági koordinációt a megszállással, és ne normalizálja a vele való találkozókat”

– mondta.