Dollár
393,08 Ft
Euró
411,42 Ft
Font
476,83 Ft
Bitcoin
17,110 $

Bárhogy is alakul a választás, sokat javulhat a magyar-izraeli viszony 

Fotó: Benjámin Netanjahu volt izraeli miniszterelnök felszólal az izraeli parlamentben, a kneszetben 2022. június 30-án, miután a 120 képviselõ többsége, 92-en ellenszavazat nélkül megszavazta a parlament feloszlatásáról szóló törvényjavaslat végsõ, harmadik változatát is, és éjféltõl a koalíciós megállapodás rotációs egyezségének megfelelõn átmeneti kormány élén Jaír Lapid, a centrista Van jövõ párt vezetõje átveszi a kormányfõi hivatalt Naftali Bennettõl. MTI/EPA/Abir Szultan
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. november 1. - 06:40

Haivry úgy véli, hogy „a választások után vagy jó, vagy nagyon jó lesz az izraeli–magyar viszony”.  

Ofir Haivry, a jeruzsálemi Herzl Intézet tudományos ügyekért felelős alelnöke, a Nemzeti Stratégiai Kezdeményezés igazgatója a Magyar Nemzetnek mondta el, hogy mit vár az izraeli választás után a két ország viszonyáról. 

Soron kívül Rendkívüli Kormányinfó: megszűnik a benzinárstop

Úgy gondolja, ha Benjamin Netanjahunak sikerül győznie, akkor valószínűleg még szorosabb együttműködés születik Izrael és Magyarország között, azonban baloldali siker estén is el kell Lapidnak ismerni, hogy fontos a jó kapcsolat a magyarokkal. 

„Habár a baloldali kormányok, mint például a Biden-adminisztráció, hajlamosak Magyarországot szélsőjobboldali államnak leírni. Ezzel nem értek egyet, szerintem a Fidesz egy fősodrú jobbközép párt, de az Egyesült Államok sokszor nyomást gyakorol más országokra, hogy változtassanak a Magyarországhoz való hozzáállásukon. Ez akár hathatna az izraeli baloldali koalícióra is” – jegyezte meg. 

Úgy véli viszont, hogy Lapidnak és Ganznak sincs semmilyen különleges célja Magyarországgal kapcsolatban, ráadásul van személyes kötődésük, ugyanis mindkettejüknek van magyar felmenője. 

„Tisztában vannak a ténnyel, hogy a magyarok szoros szövetségeseink, amit értékelni kell. Azt gondolom tehát, hogy a választások után vagy jó, vagy nagyon jó lesz az izraeli–magyar viszony”

– mondta.   

Kifejtette, hogy a két ország pozíciója nagyon hasonló az orosz-ukrán háború kapcsán: elítélik az orosz agressziót, egyetértenek, hogy Ukrajnának joga van megvédeni magát, azonban „mindkét országnak nemzeti érdeke, hogy ne folyjon bele közvetlenül a konfliktusba”.  

„Néhány nyugati ország engedné, hogy tovább dúljon a háború, hiszen előnyük származna Oroszország kivéreztetéséből. De Magyarország és Izrael azt mondja, hogy nem szabad engedni a háború folytatódását, mielőbbi megoldást kell találni” – fejtette ki. 

„Izrael abban reménykedik, hogy a nyugat-európai országok áthelyezik a nagykövetségeiket Jeruzsálembe. Magyarország szívesen tenné ezt, de a közös EU-politika ezt nem engedi. Giorgia Meloni, illetve az olasz jobboldal győzelmével talán erősödik az európai jobboldal, és elkezdődhetnek a változások” – emlékeztetett. 

Úgy gondolja, hogy az EU-nak és Magyarországnak ebből előnye is származhatna, hiszen 

„a közelgő években ennek a területnek a kihasználásával új alternatívát találhatnak a mediterrán és a közép-európai országok a gázellátásra, ami nagyon fontos lenne a jelenlegi helyzetben”.   

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.