Dollár
424,06 Ft
Euró
412,89 Ft
Font
461,74 Ft
Bitcoin
19,535 $

Izraeli katonák tartják fel a palesztinoknak szánt segélyszállítmányokat a Jordán-folyó völgyében

Illusztráció. Forrás: MTI/EPA/Abir Szultan
not image

Kolláth Benjámin

2021. július 16. - 22:24

Izrael feltart egy, a Vörös Félhold segélyszervezet által küldött szállítmányt, melyet a Jordán völgyében élő hajléktalan palesztinoknak szánnak.

A Press.tv számolt be róla, hogy hétfőn az izraeli hatóságok megtagadták a belépést a Vörös Félhold segélyszervezet egy kamionjának egy palesztin faluba, ahol több lakos házát lerombolták.

Soron kívül ENSZ-képviselő: „a nyugati nemzetek országunk feldarabolására törekszenek”

A Jordán völgyében, mely Ciszjordánia izraeli területének 30%-át teszi ki, július 7-én 23 házat és pajtát, illetve víztároló tartályokat romboltak le az izraeli védelmi erők Humsza al-Fukha községben. Az ENSZ segélyezési műveleteit irányító irodája elmondta, február óta nem történt ilyen.

Mióta 1967-ben elfoglalták Ciszjordániát, Izrael telepesek ezreit küldte a Jordán folyó mellé, sokszor palesztinok által birtokolt területre. A lerombolt házak helyén már elkezdték építeni az új lakóépületeket, melyet a telepeseknek szánta.

A palesztin központi statisztikai hivatal 2019-es jelentése szerint Izrael 27 ezer négyzetkilométernyi területet foglalt el a történelmi palesztin területekből. A Jordán völgyében folyamatosan kell elhagynia a lakosoknak házaikat, mert az izraeli sereg rendszeresen tart itt hadgyakorlatokat.