Dollár
432,01 Ft
Euró
423,62 Ft
Font
482,54 Ft
Bitcoin
20,045 $

Jogvédők szerint Izrael szándékosan bombázta sajtótermékek irodáit Gázában

Izraeli légicsapás nyomán megsemmisül egy épület, amely otthont adott az AP amerikai hírügynökség és az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió helyi irodájának is Gáza városában 2021. május 15-én. A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezet és Izrael között május 10-én este kezdõdött rakétaháború, miután Jeruzsálemben összecsaptak egymással a palesztinok és izraeli biztonsági erõk az iszlám - Mekka és Medina után - harmadik legszentebb helyén, az al-Aksza mecsetnél. MTI/AP/Mahmud Hams
not image

Kolláth Benjámin

2021. május 21. - 23:44

A Riporterek Határok Nélkül közleményében azzal vádolta meg Izraelt, hogy szándékosan bombázta a Gázai-övezetben sajtóorgánumok irodáit, hogy ezzel leállítsa azok tudósítását a bombázások következményeiről.

Több globális sajtószabadságért küzdő szervezet is azzal vádolta meg az izraeli kormányt, hogy erőszakkal, sajtóorgánumok irodáinak lebombázásával akarja megakadályozni, hogy Gázából tudósítások érkezzenek. A szervezetek szerint ez háborús bűntettnek minősül.

Soron kívül Nyerő Páros: Bíró Bea szerint Megyeri Csilla így se, úgyse lesz olyan szép, mint ő

A Common Dreams Ignacio Manuel Delgadót, az Újságírók Védelméért Tanács (CPJ) közel-keleti és észak-afrikai képviselőjét idézte: „Kevesebb mint egy hét alatt Izrael legalább 18 szerkesztőséget bombázott le és nehéz nem arra a következtetésre jutni, hogy ennek a célja nem az, hogy ne jöjjenek ki hírek a gázai szenvedésről.”

Az Al Dzsazira és az Associated Press irodáinak elpusztítása keltette a legnagyobb sajtóvisszhangot, azonban sok más médiumot is ért csapás a tűzszünetig 220-nál is több életet követelő bombázási kampányban.

A CPJ közleménye szerint hétfőn a Nawa Online Women Media Network nevű, a Filastiniyat, nők és gyermekek jogaiért küzdő szervezethez köthető híroldal szerkesztőségének otthont adó irodaépületet is bombatalálat érte, amiben két civil, egy apa és lánya hunytak el. Emellett a Mashareq nevű produkciós iroda székhelyét is vizsgálják az aktivisták.

A hét elején a Riporterek Határok Nélkül (RSF) a Nemzetközi Büntetőbíróságot kérte arra, hogy a bombázásokkal kapcsolatos esetleges háborús bűntettek kivizsgálásakor a megszállt területeken lévő palesztin és nemzetközi médiumok elleni támadásokat is vegyék figyelembe.

„Szándékosan sajtóorgánumokat támadni háborús bűncselekménynek számít. Azzal, hogy célzottan sajtótermékeket támadtak, az Izraeli Védelmi Erők nem csak a szerkesztőségekben okoztak elfogadhatatlan anyagi károkat, de emellett akadályozták a civil lakosságot közvetlenül érintő konfliktusról szóló beszámolók elkészítését is”

– mondta Christophe Deloire, a szervezet főtitkára.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.