Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Rossz embert azonosított a jeruzsálemi merénylőként egy izraeli csatorna

Jeruzsálem, 2023. január 27. Mentõalakulatok tagjai egy holttestet szállítanak el a Jeruzsálem Neve Jakov nevû lakónegyedében lévõ zsinagógából, ahol egy fegyveres nyolc embert megölt, és többeket megsebesített, mielõtt lelõtték. A Gázai övezetet irányító iszlamista Hamász terrorszervezet szóvivõje bejelentette, hogy a jeruzsálemi merénylet válasz volt az izraeli hadsereg Dzseninben, Ciszjordánia északi részében elõzõ nap végrehajtott, kilenc palesztin halálával végzõdõ razziájára. MTI/AP/Mahmoud Illean
Közel-Kelet
not image

Kolláth Benjámin

Szerkesztő

„Nem én hajtottam végre a támadást” – írta Facebookon Fadi Ayesh Betlehemből, miután a 12-es csatorna az ő képeit leadva azt mondta, ő ölt meg hét embert Jeruzsálemben.

Előzmény:

 

Egy, a ciszjordániai Betlehem városában élő palesztin férfit hamisan vádolt meg egy izraeli csatorna azzal, hogy ő felelős a pénteki jeruzsálemi merényletért, melyben hét ember halt meg. A hamisan vádolt Fadi Ayesh Facebookon jelezte, hogy nem ő a tettes.

Soron kívül Zivatarveszély miatt adtak ki elsőfokú riasztást, jégeső is lehetséges

A képeket közzétevő csatorna hadiszakértője azt mondta, Ayesh izraeli állampolgár, és a Hamasz terrorszervezet tagja. Ezután egy második képet is bemutattak, ami állítólag őt ábrázolta, de mint kiderült, azon Raed al Karmi, a Tanzim nevű szervezet egykori vezetője látható két gépfegyverrel, ő pedig már 2002-ben meghalt, írja a Times of Israel.

Később kiderült, hogy az elkövető a 21 éves, kelet-jeruzsálemi lakos, Alqam Khayri volt, aki nem volt korábban terrorcselekményekért köthető vádak miatt előállítva. A csatorna ennek ellenére nem tett közzé helyreigazítást, ehelyett azt mondták, hogy a palesztin média tudósítására hivatkozva azonosították félre a támadót.

„Fadi vagyok, Betlehemben élek, nem én követtem el a merényletet és közöm sem volt hozzá. Isten áldja a mártírokat” – írta Ayesh Facebookon, akinek képei a tudósítást követően elkezdtek terjedni az interneten, Gázában a támadást ünneplő megmozdulásokon még posztereken is látható volt.

A pénteki, hét halálos áldozatot követelő merénylet volt a leghalálosabb terrorcselekmény Izraelben 2011 óta, és a leghalálosabb, amelyet palesztin követett el 2008 óta. Szombat délelőtt egy 13 éves palesztin fiú is tüzet nyitott járókelőkre Jeruzsálem óvárosában, két embert megsebesítve.