Izrael-Gáza: Miért homályos a régió a Google Maps-en?

Fotó: Unsplash/heylagostechie
not image

Borbély Fanni

2021.május.17 - 20:18

Erre a problémára a kutatók hívták fel a figyelmet, akik nyílt forráskódú, nyilvánosan elérhető információkat – köztük térképadatokat – használnak a támadások lokalizálására és a pusztítás dokumentálására.

“Az a tény, hogy nem kapunk nagy felbontású műholdképeket Izraelből és a palesztin területekről, jelentősen visszavet minket a munkában” – mondta Samir, a nyílt forráskóddal foglalkozó kutató.

Valójában mind Izrael, mind a palesztin területek nagy része alacsony felbontású műholdképként jelenik meg a Google Earth-ben, annak ellenére, hogy a műholdas cégektől jobb minőségű képek is elérhetők. Mindez azért is furcsa, mert ha összehasonlítjuk a híresen titkos Észak-Koreával, még a főváros műholdképein is kivehetők az autók, sőt, még néhány ember is látható az utcákon.

A műholdfelvételek használata azonban a konfliktusokról szóló tudósítások elengedhetetlen elemévé vált, a legutóbbi közel-keleti összecsapások során a nyomozók például műholdak segítségével igyekeznek alátámasztani a rakétalövések és a célba vett épületek helyét Gázában és Izraelben. A Google Earth platformján azonban a legfrissebb gázai műholdképek is nagyon alacsony felbontásúak, olyannyira, hogy szinte kivehetetlen, hogy mi van a képen.

“A legfrissebb Google Earth-kép 2016-ból származik, és szörnyen néz ki. Ráközelítettem Szíria egy véletlenszerű vidéki területére, és azóta több mint 20 kép készült róla, nagyon nagy felbontásban” – tweetelte Aric Toler, a Bellingcat újságírója.

Az amerikai kormány egészen tavalyig korlátozta az Izraelről és a palesztin területekről készült műholdas képek minőségét, amelyeket amerikai vállalatok kereskedelmi alapon biztosíthattak. Ezt a korlátozást a Kyl-Bingaman Amendment (KBA) – egy 1997-es amerikai jogszabály – vezette be az izraeli biztonsági aggályok támogatására.

A KBA értelmében az amerikai műholdkép-szolgáltatók csak alacsonyabb felbontású képeket kínálhattak, de az is jellemző volt, hogy az olyan helyszíneket, mint például katonai bázisok, teljesen elmosódottan adtak közre. Miután azonban a nem amerikai szolgáltatók nagyobb felbontásban tudták szolgáltatni ezeket a képeket, az Egyesült Államokra egyre nagyobb nyomás nehezedett, hogy megszüntesse a korlátozást.

2020 júliusában a KBA-t megszüntették, és most az amerikai kormány lehetővé teszi, hogy az amerikai cégek sokkal jobb minőségű képeket szolgáltassanak a térségről. A BBC megkereste a Google-t és az Apple-t is az ügyben (amelyek térképalkalmazásai szintén műholdképeket mutatnak).

Az Apple azt mondta, hogy azon dolgozik, hogy hamarosan frissítse térképeit a nagyobb felbontásra, míg a Google elmondta, hogy a képek több szolgáltatótól származnak, és mérlegeli “a műholdképek frissítésének lehetőségeit, amint nagyobb felbontású képek válnak elérhetővé”, hozzátette azonban, hogy “jelenleg nem tervezi a megosztást”.