ENSZ-szakértő: az izraeli telepek háborús bűntettnek tekinthetők

Izraeli telepesek nézik egy, az izraeli legfelsõbb bíróság ítélete értelmében illegálisan felhúzott épület lebontását a Bét Éli zsidó településen 2015. július 29-én. (MTI/EPA/Atef Szafadi)
not image

Nagy Noel

2021. július 18. - 10:22

Michael Lynk, az elfoglalt palesztin területek speciális ENSZ-rapportőre szerint a Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben lévő izraeli telepek háborús bűntettnek tekinthetők.

Lynk szerint az országoknak nyomást kellene gyakorolni Izraelre, hogy fizesse meg az árát az „illegális megszállásnak” – idézte a Reuters. Ezt a kijelentést egyébként az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának legutóbbi ülésén tette, amely kifejezetten az Izrael-Palesztina konfliktusról szólt.

Az ülést azonban Izrael bojkottálta, tekintve azt, hogy nem ismerik el Lynk legitimitását, így nem is hajlandók vele együttműködni. Ez azonban az ENSZ szakértőjét nem zavarta meg abban, hogy elítélje az izraeli telepeket:

„Az általam készített jelentésben azt a következtetést vontam le, hogy az izraeli telepek háborús bűntettnek számítanak”

Lynk indoklása szerint azért tekinthető háborús bűntettnek, mert egy ENSZ szintű abszolút tilalmat legalább részlegesen sért. A tilalom értelmében ugyanis nem lehet erőszakos kitelepíteni vagy áttelepíteni a civil lakosságot olyan helyen, amely megszállás alatt áll.

Ezt a háborús bűntetteket definiáló Római Statútumban határozták meg, ezt a tilalmat pedig Lynk úgy véli, hogy Izrael megsérti, így cselekedetük megfelel a háborús bűntett definíciójának. Mint fogalmazott, ez tisztán a nemzetközi jog megsértése, amely nem maradhat büntetlenül.

Számos ország jelezte már korábban, hogy a telepesek nemzetközi jogot sértenek az elfoglalt területeken, Izrael pedig általában azzal indokolta ezt, hogy a terület történelmileg és a Biblia alapján is hozzájuk tartozik, nem is beszélve a biztonsági okokról.

Izrael egy közleményben természetesen elutasította Lynk „vádjait”, szerintük ez egy újabb egyoldalú támadás az országgal szemben és azzal vádolták meg a szakértőt, hogy szemet huny a Hámász terrorszervezet erőszakos tetteit felett.

Lynk a jelentésében kifejtette, hogy Izrael több sátorlakást is lerombolt egy ciszjordániai faluban, melynek következtében élelmiszer és folyadék nélkül maradtak a lakosok a mindig tűzforró Jordán-völgyben, mely „törvénytelen és szívtelen” cselekdet volt.

A szakértő ezen felül jelezte, hogy csak Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben mintegy 300 izraeli telepet hoztak létre, amely 600 ezer telepesnek ad otthont. Hangsúlyozta: ez nemzetközi jogot sért, amelynek véget kell vetni.