Clouds
21 Budapest
Dollár
353,32 Ft
Euró
385,28 Ft
Font
431,82 Ft
Bitcoin
23,546 $

Izrael: 40 év után kiszabadult a leghosszabb időre bebörtönzött palesztin rab

TÉMÁK:
#börtön #izrael
Fotó: Unsplash/Ronen Sigan
Közel-Kelet
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

A 66 éves Karim Younis 40 évet ült egy izraeli börtönben egy izraeli katona megöléséért.

Az Al Jazeera jelentése szerint 40 hosszú év után kiengedték a börtönből a 66 éves Karim Younis palesztin rabot, akit azt követően ítéltek el, hogy megölt egy izraeli katonát. Története azért is rendkívüli, mert ő a leghosszabb ideig fogva tartott palesztin rab Izraelben.

Soron kívül Ennyivel tervezi emelni a tanárok bérét a kormány

A hatóságok csütörtök hajnalban engedték szabadon a 66 éves férfit, a Tel-Avivtól északra fekvő Hadarim börtönből: Younist 1986-ban tartóztatták le, majd az izraeli bíróságok azzal vádolták meg, hogy három évvel korábban, a megszállt Golán-fennsíkon megölt egy izraeli katonát.

Szabadulását követően rokonai és barátai tömege üdvözölte őt, s nem sokkal később az Al Jazeerának is nyilatkozott. Úgy fogalmazott, szabadon bocsátása hasonló volt egy “katonai művelethez”, hozzátéve, hogy különböző rendőrautókkal szállították, majd egy olyan helyen tették ki, melyről kiderült, hogy egy buszpályaudvar a Tel-Avivtól északra fekvő Ranana városában.

A kalandos szabadulás után egy járókelő sietett segítségére, s így sikerült kapcsolatba lépnie családjával. Miután családja és barátai értesültek szabadulásáról, a szülőfaluja utcáira özönlöttek, hogy üdvözöljék.

Azért is jelentős személyiség a régióban, mert a palesztin harcok egyik kulcsfigurájaként tartják számon a mai napig, s egy olyan személynek tekintik, aki feltörekvő csillaga volt a palesztin politikának, majd megvádolták a gyilkossággal és 40 évre börtönbe zárták.