Két év börtönt kapott egy jogosítvány nélkül vezető, ittas motoros

Fotó: Unsplash/Jörg Husemann
not image

Kornis Vivien

2021.július.22 - 10:30

Egyszer már eltiltották a vezetéstől, bár jogosítvánnyal korábban sem rendelkezett.

A Békéscsabai Járásbíróság 2021. július 8-án megtartott tárgyalásán bűnösnek mondta ki a vádlottat eltiltás hatálya alatt elkövetett járművezetés bűntettében és ittas állapotban elkövetett járművezetés vétségében – derül ki a Gyulai Törvényszék birosag.hu oldalon megjelent közleményéből.

Ezért őt – mint többszörös visszaesőt – 2 év börtönbüntetésre, 5 év közügyektől eltiltásra és 8 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte. Rendelkezett a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontjáról, valamint az előzetes fogvatartásban töltött idő beszámításáról. Kötelezte továbbá a vádlottat az eljárás során felmerült 97.455 forint bűnügyi költség megfizetésére. 

A tényállás szerint a vádlott – aki vezetői engedéllyel korábban sem rendelkezett, illetve őt 2017. június 22-én kelt határozatával a bíróság 6 évre el is tiltotta a közúti járművezetéstől – 2021. július 6-án reggel nagyobb mennyiségű szeszes ital elfogyasztását követően felült segédmotoros-kerékpárjára, majd azzal Békéscsaba lakott területén belül közlekedett.

A rendőrség még aznap, 10 óra 39 perckor intézkedés alá vonta, majd előállította. Az elfogyasztott szeszes ital a vádlott szervezetében súlyos fokú alkoholos befolyásoltságot eredményezett.

Az ítélet nem jogerős. Az ügyészség súlyosabb végrehajtási fokozat és a vádlott feltételes szabadságra bocsátása kizártságának megállapítása, míg a vádlott és védője a büntetés enyhítése végett jelentett be fellebbezést.