Alig találtak szabálytalanságokat a hazai vállalkozásoknál

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. november 26. - 03:43

Az elmúlt hetekben több mint 750 vállalatnál végzetek ellenőrzéseket munkaügyi célvizsgálat apropóján, szabálytalanságra azonban mindössze egyetlen esetben bukkantak.

A kormány a munkahelyek megőrzése érdekében tette lehetővé tavaly a korábbinál szélesebb körben a rugalmasabb foglalkoztatást a vállalkozások számára. Így a 2008-as pénzügyi világválság következményeivel szemben a járványhelyzetben sikerült elejét venni a nagyarányú leépítéseknek. A járvány mellett is a rendszerváltás óta nem tapasztalt szintre nőtt a foglalkoztatás, mintegy 4,7 millióan dolgoznak Magyarországon – jelentette be Bodó Sándor, az ITM foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

A rugalmas magyar szabályozás lehetővé teszi, hogy a munkáltatók a folyamatos munkamenet biztosítása érdekében munkaidőkeretben foglalkoztassák dolgozóikat. Az ITM jogi értelmezési tájékoztató közzétételével is megkönnyítette az előírások megfelelő alkalmazását – írta a Napi.hu.

A kormány a dolgozók oldalán áll, a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság a munkavállalók jogainak érvényesítése, a visszaélések elkerülése érdekében egész évben ellenőrzi a vállalkozásokat. Az őszi rendkívüli célvizsgálat mindössze egy esetben tárt fel a munkaidőkeret elszámolásával kapcsolatos szabálytalanságot. A hatósági fellépés nyomán az egyetlen mulasztó cég is kifizette munkavállalóinak a jogtalanul levont összegeket” – mondta Bodó Sándor.

CSATLAKOZZ A LINER.HU-HOZ: FŐÁLLÁSÚ SZERKESZTŐT KERESÜNK

Az államtitkár hozzátette: „változatlanul arra bátorítjuk a munkavállalókat, hogy az esetleges jogsértéseket feltétlenül jelezzék a foglalkoztatás-felügyeleti hatóságnál. Ám az eddigi tapasztalatok a legkevésbé sem igazolják az érintettek tízezreiről szóló baloldali híreszteléseket.”