ITM: A főváros kötelessége a tömegközlekedés biztosítása Budapesten

Fotó: Unsplash/Michal Hlaváč
not image

Takács Petra

2021. november 24. - 21:37

A minisztérium közleménye szerint a fővárosi önkormányzatnál pattog a labda.

A fővárosi önkormányzat törvényben előírt elsődleges feladata a tömegközlekedés biztosítása Budapesten – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szerda reggel az MTI-vel. A tárca később közzétette az aláírásra váró két megállapodást a kormányzati honlapon.

Azt írták, hogy “minimális együttműködési hajlandóság esetén” már hosszú hónapokkal ezelőtt rendezhette volna a budapesti tömegközlekedés idei finanszírozásának ügyét” a főváros.

A tárca a közleményében emlékeztetett: a helyi tömegközlekedés biztosítása a települési önkormányzatok törvényben rögzített, kötelezően ellátandó feladata, a finanszírozáshoz a központi költségvetés jelentős összeggel járul hozzá.

A támogatás kifizetését megalapozó megállapodások véglegesítése kizárólag a fővárosi önkormányzaton múlik – hangsúlyozták. “A városvezetés azonban nem hajlandó az agglomerációs személyszállítási közszolgáltatások finanszírozásából a valós teljesítés alapján rá eső részt megfizetni, és a finanszírozási megállapodást ennek megfelelően megkötni” – írta az ITM.

A közleményben a tárca hangsúlyozta: “a kifizetés feltétele az aláírás”.

Az ITM szerda délután közzétette a fővárosi és elővárosi autóbusszal végzett szolgáltatások 2021-2022-re vonatkozó finanszírozási feltételeiről és a fővárosi és elővárosi vasúti szolgáltatásokról szóló megállapodást a kormányzati honlapon. A tárca azt írta: “így mindenki meggyőződhet róla, hogy azok nem támasztanak teljesíthetetlen feltételeket”.

(MTI)