Dollár
421,91 Ft
Euró
408,07 Ft
Font
457,99 Ft
Bitcoin
19,195 $

Kedden érkezik Isztambulba az első ukrán gabonaszállító hajó

Fotó: Gabonával megrakodva várakozik az Ukrajna elleni orosz támadás február 24-i kezdete óta a Navi-Star az odesszai kikötőben 2022. július 29-én. Július 22-én az orosz és az ukrán fél megállapodott az ukrán gabona exportjának biztosításáról, vagyis "biztonságos folyosók" létrehozásáról, amelyekkel lehetővé teszik a gabonát szállító kereskedelmi hajók közlekedését a Fekete-tengeren. Moszkva és Kijev kötelezettséget vállalt, hogy nem támad ezekre a hajókra. MTI/AP/David Goldman
not image

Koós Alexandra

2022. augusztus 2. - 11:19

A teherszállítót szerda reggel fogják leellenőrizni az isztambuli Közös Koordinációs Központ tisztviselői, hogy megbizonyosodjanak róla, minden a tervek szerint halad.

Az NTV tévécsatorna jelentéséből kiderül, miszerint kedd este érkezik meg Isztambulba a Sierra Leone lobogója alatt közlekedő Razoni szárazáruszállító hajó, amelyet mintegy 27 ezer tonna kukoricával rakodtak meg.

Soron kívül Fürjes Balázs: a futball hazatér, Magyarország újra csúcsra érhet (videó) 

A teherhajó elsőként szállít gabonát Ukrajnából azóta, hogy az orosz-ukrán háború februárban kirobbant. A július 22-én kötött megállapodások értelmében közlekedik a célállomásra, jelenleg pedig feltehetően román felségvizek közelében tartózkodik.

A hírek szerint hétfő reggel indították útnak az odesszai kikötőből, majd szerdán reggel, 8 óra után fogják leellenőrizni az isztambuli Közös Koordinációs Központ tisztviselői, hogy megbizonyosodjanak róla, minden a tervek szerint halad.

A TASS beszámolójából kiderül, hogy a hajó lassan, gőzerőnek köszönhetően közlekedik, Hulusi Akar török védelmi miniszter pedig korábban azt mondta, várhatóan szerdán, 15 órakor fog lehorgonyozni a Boszporuszban.