Iszlamista volt a férfi, aki íjjal ölt meg öt embert Norvégiában

Fotó: Nyíl fúródott egy ház falába Kongsbergben 2021. október 13-án, miután egy férfi íjjal lövöldözött a norvég fõvárostól, Oslótól mintegy 80 kilométerre délnyugatra fekvõ városban. A támadásnak öt halálos áldozata van, két ember megsebesült, köztük egy szolgálaton kívüli rendõr is. (MTI/AP/NTB Scanpix/Hakon Mosvold Larsen)
not image

Fazekas Kiara Barbara

2021. október 14. - 11:06

A dán férfi, aki szerdán a norvégiai Kongsberg városában öt embert megölt és kettőt megsebesített egy íjjal, áttért az iszlám hitre, és a hatóságok szerint ismert volt a rendőrség előtt.

Ole Bredrup Saeverud norvég regionális rendőrfőnök csütörtökön arról beszélt, hogy a rendőrség ismerte azt a 37 éves dán állampolgárt, akit a szerdai kongsbergi íjásztámadás után őrizetbe vettek.

Saeverud egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy a gyanúsított áttért az iszlám hitre, és a rendőrség hírszerzése a radikalizálódás jeleit azonosította. Nyilvánvaló radikalizálódását már a támadás előtt is aggályosnak tartották – írja az RT

A muszlim hitre tért férfit, aki a feltételezések szerint egyedül cselekedett, öt ember meggyilkolásával összefüggésben tartják fogva, amelyben további két városlakó, köztük egy szolgálaton kívüli rendőr megsebesült.

Ann Irén Svane Mathiassen rendőrségi ügyvéd a helyi médiának elmondta, hogy a 37 éves férfi „több különböző ügy miatt“ volt ismert a rendőrség előtt, és „többször is kapcsolatban állt… az egészségügyi szolgálattal“.

A Dagbladet hozzáteszi, hogy az 5 halálos áldozatot hivatalosan nem azonosították, azonban mind 50-70 év között voltak. 

Saeverud arra kéri a lakosságot, hogy ne terjesszék az esetről készült képeket a közösségi médiában.