„Az Iszlám Állam egy új fenevaddá fejlődik, továbbra is a legnagyobb fenyegetés a nyugatra”

Szárhud, 2020. november 26. A tálibok és az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harcok miatt otthonukból elmenekült afgán családok gyerekei a kelet-afganisztáni Nangarhar tartományban lévõ Szárhudban számukra létesített ideiglenes menedékhelyen 2020. november 26-án. A Save the Children (Mentsük meg a Gyerekeket) nevû nemzetközi segélyszervezet jelentése szerint több mint 26 ezer gyerek vált az Afganisztánban dúló harcok áldozatává 2005 és 2019 között. MTI/EPA/Ghulamullah Habibi
not image

Nagy Noel

2021. augusztus 4. - 10:01

Egy fiatal brit katona, aki korábban harcolt az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen, aggasztó kijelentést a szervezet jövője tekintetében.

Marcer Gifford korábban pénzváltóként dolgozott Szíriában, azonban úgy döntött, hogy csatlakozik a kurdokhoz, hogy harcoljanak a szélsőséges dzsihadistákkal szemben. Gifford most pedig egy nagyon aggasztó figyelmeztetést tett, ami Európára nézve is veszélyes.

Elmondása szerint ugyanis annak ellenére, hogy a közel-keleti Kalfiátusa összeomlott a terrorszervezetnek és jóformán már minden területét elvesztette, ugyanakkora fenyegetést jelentenek, ezúttal azonban máshol.

Az Iszlám Állam ugyanis továbbra is toborozza a harcosokat, azonban most nem a Közel-Keleten, hanem Afrikában mutattak kiemelt aktivitást. Gifford ezt bővebben is kifejtette a Daily Express megkeresésére:

„Azt gondolom, hogy az Iszlám Állam is fejlődésnek indult. Minden terrorszervezetnek remek alkalmazkodó készsége van, ezt láthattuk már korábban az Al-Kaida esetében is. Az ISIS be akarja bizonyítani a világnak, hogy nem adták fel és még mindig fenyegetést jelentenek a nyugatnak”

A terrorszervezet egyre több helyen veti meg a lábát Ázsiában és mindenekelőtt Afrikában, egyre több helyi szervezet fogad hűséget az Iszlám Államnak, többek között Indiában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban és Mozambikban.

Annak ellenére, hogy a csoportot a korábbi központjában legyőzték, haderejüket szétoszlatták és a harcosaikat megölték, az Iszlám Állam mindent megtesz, hogy bármilyen célpontra neki rontsanak. Gifford ezzel kapcsolatban viccelődött is:

„Ha Boris Johnson beveri a nagylábujját, az Iszlám Állam lesz az első, aki felelősséget vállal érte, hogy ők tették”

Gifford szerint az a tény, hogy a jelentősen meggyengült pozícióik ellenére ugyanakkora elhatározottsággal fenyegetik a világot, éppen elég veszélyt jelent a nyugatra nézve, legalább akkorát, mint korábban.

A figyelmeztetés azért is megrázó, mert az ENSZ is nemrégiben arra figyelmeztetett, hogy az Iszlám Állam „ostrom alatt tartja” Afrikát, többek között Mozambikban is a velük szövetségben álló terroristák felelősek a földgázmezőhöz közeli Palma ostromáért.

Az ISIS szövetségesei meglehetősen komoly hálózatot építettek már ki Burkina Fasóban, Csádban, Maliban, Mozambikban és Nigerben, Nigériában pedig kezdik átvenni a másik rettegett terrorszervezet, a Boko Haram szerepét.