Dollár
398,81 Ft
Euró
419,56 Ft
Font
486,90 Ft
Bitcoin
16,870 $

Ismételten brutális rasszista rendőrtámadás történt az Egyesült Államokban

Külföld
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Vizsgálatot indítottak a wisconsini hatóságok, miután egy rendőr több alkalommal is hátba lőtt egy fekete férfit a Wisconsin állambeli Kenoshában, akit ennek folytán kritikus állapotban szállítottak kórházba.

Vizsgálatot indítottak a wisconsini hatóságok, miután egy rendőr több alkalommal is hátba lőtt egy fekete férfit a Wisconsin állambeli Kenoshában, akit ennek folytán kritikus állapotban szállítottak kórházba.

Soron kívül Követelésekkel teli listát kapott Budapest a taxisoktól és a közművek dolgozóitól

A Wisconsini Igazságügyi Hivatal megerősítette, vizsgálatot indítottak annak a rendőrnek az ügyében, aki egyelőre ismeretlen okokból kinyitotta egy parkoló autónak az ajtaját, majd több alkalommal belelőtt egy afroamerikai férfiba. A kormányzó elmondása szerint az érintett férfi, Jacob Blake kritikus állapotban fekszik jelenleg is a kórházban.

Az eset természetesen olaj volt a tűzre, mivel az Egyesült Államokban több héten zajlottak igencsak heves tüntetések az etnikai alapú rendőri brutalitás és diszkrimináció ellen, amelyet még George Floyd minneapolisi halála váltott ki. Még azon az éjjelen tüntetők nagy tömege vonult a rendőrkapitányság elé, kifejezve ellenszenvüket az esemény iránt.

Számos felvétel látott napvilágot a közösségi médiában a nagy tömegről és a demonstrációról, az egyiken például az látszik, hogy több teherautó is lángokba áll. Kenosha város is reagálni kényszerült, és éjfél tájékán kijárási tilalmat vetettek ki, valamint hétfőn bejelentették, lezárják a bíróság épületét, mivel az „jelentős károkat szenvedett a tüntetések miatt”.

Tony Evers kormányzó vasárnap este a Twitteren erősítette meg, hogy Jacob Blake-t több alkalommal is hátba lőtte a rendőr, és kijelentette, hogy az erőszak alkalmazásának minden formáját elítéli, mely Wisconsin fekete lakosait hátrányosan érinti. Az állami igazságügyi hivatal nyomozást rendelt el az ügyben, és ígéretük szerint 30 napon belül meg is lesz az eredmény, amely alapján eldöntik, kell-e büntetőeljárást indítani.

Ne hagyd ki:

https://liner.hu/a-kreml-szerint-putyinnak-semmi-koze-az-allitolagos-mergezeshez/

A Kenosha városi rendőrkapitányság jelentése szerint az incidens délután 5 óra magasságában történhetett, amikor a rendőröket családon belüli erőszak miatt riasztották. Egy közösségi médiában terjedő videó azonban megmutatta mi is történt valójában, néhány perccel azelőtt, hogy a lövések eldördültek volna.

A videón az látszódik, hogy számos rendőr a járdán áll egy négy ajtós SUV mellett. Jacob Blake az anyósülés oldalán szállt ki az autóból, miközben a rendőr ordítanak vele és legalább egy rendőr a fegyverét is ráfogta. Blake ezt követően az autó elejénél odasétált a sofőrülés oldalára, majd kinyitotta azt.

Eközben több ember kiabálását lehetett hallani, az egyik rendőr pedig megragadta Blake pólóját. Miközben a férfi nyitotta ki az ajtót, több lövést is lehetett hallani, valamint legalább két rendőrt lehetett látni, ahogyan ráfogják Blake-re a fegyvert. A mindössze 20 másodperces videó a lövések eldördülését követően rögtön véget ért.

Evers kormányzó azonnali nemtetszését fejezte ki: „Ugyan egyelőre nem tudni sok információt a konkrét esetről, annyit biztosan tudunk, hogy nem ő lenne az első afroamerikai, akit könyörtelenül meggyilkolnak vagy súlyosan megsebesítenek a bűnügyi hatóságok. Ez igaz a mi államunkra és az egész országra is”

Az esetről az NBC News által készített beszámolót, a fent említett videóval együtt itt lehet megtekinteni.

Ne hagyd ki:

https://liner.hu/starbucks-kavezohoz-kotheto-a-legujabb-koronavirus-fertozesi-gocpont/