Clouds
21 Budapest
Dollár
367,50 Ft
Euró
394,61 Ft
Font
442,31 Ft
Bitcoin
22,871 $

Ismét kitört a Kilauea vulkán Hawaiin (videó)

Az amerikai földtani intézet (USGS) által közreadott kép a Kilauea tûzhányó kráterébõl kiömlõ izzó láváról a hawaii Nagy-szigeten 2023. január 5-én, kevesebb mint egy hónappal azután, hogy a közeli Mauna Loa, a világ legnagyobb mûködõ vulkánja abbahagyta a lávakibocsátást. MTI/AP/Amerikai földtani intézet
Ausztrália és Óceánia
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Mindössze pár héttel azután, hogy a Mauna Loa évtizedek óta először kitört, a szomszédos Kilauea vulkán rövid szünet után ismét aktivitást mutat.

A Kilauea újabb kitörése azért is meglepő, mert 2021 szeptembere óta folyamatosan aktív volt, egészen a múlt hónapig, amikor is a Mauna Loa kitört, most azonban a hatóságok szerint ismételten aktivitást mutatott és újra kitört.

Soron kívül 3600 fölé emelkedett a törökországi földrengés halálos áldozatainak száma

Az amerikai földtani intézet és a Hawaii Vulkánmegfigyelő Intézet is megerősítette csütörtökön a kitörést, s megosztották, hogy egy közeli webkamera felvételein észlelték először az izzást a vulkán tetején, s nem sokkal később újraindult a kitörés.

A CNN jelentése szerint a hatóságok a Kilauea vulkán kitörése kapcsán bejelentett riasztási szintjét figyelmeztető státuszra emelték, míg a légiközlekedésben a narancs riasztást vörösre frissítették.

A Hawaii Emergency Management Agency a közösségi médiában mindenkit megnyugtatva azt írta, a kitörés jelenleg csak magára a kráterre korlátozódik, s nem jelent veszélyt a környékbeli közösségekre. Ez alapján remélhetőleg nem ismétlődik meg a 2018-as katasztrófa, amikor a Kilauea kitörése több száz lakóházat semmisített meg.