Dollár
392,68 Ft
Euró
411,01 Ft
Font
476,63 Ft
Bitcoin
17,077 $

Ismertették az aktuális oltási tervet, így oltanak a következő napokban Magyarországon

Fotó: Makó, 2021. április 7. Kis Lászlóné ápolónő (j) beolt egy nőt az AstraZeneca koronavírus elleni vakcina első adagjával a Csongrád-Csanád Háziorvosi rendelőben Makón 2021. április 7-én. MTI/Rosta Tibor
Belföld
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Az operatív törzs szerdai sajtóeseményének ideje alatt ismertették az aktuális oltási terv részleteit, közvetlen azután, hogy elértük a 2,5 millió beoltottat, mely lehetővé teszi az üzletek újranyitását és a különböző szolgáltatások beindítását.

A szerda reggeli halálozási adatok is arra mutattak rá, hogy még messze nem vonult el a vírus, ami ellen az egyetlen megoldás a vakcina. Azzal, hogy elértük a 2,5 beoltottat, megkezdődhetett a nyitási folyamat, miközben már több mint 1 millió olyan ember élhet Magyarországon, akik a második oltásukat is megkapták.

Soron kívül Rendkívüli Kormányinfó: megszűnik a benzinárstop

Kásler Miklós úgy fogalmazott, hogy az oltási program a rendszerváltás utáni Magyarország egyik legnagyobb sikere. Az operatív törzs szerdai médiaeseményén többek között az aktuális oltási tervet is ismertették.

A hivatalos tájékoztatás szerint a nemrég felszabadított Szputnyikkal, és a most érkezett Pfizerrel fogják folytatni az oltásokat. Csütörtöktől kezdődhet meg az orosz oltóanyag kiszállítása az oltópontokra.

A háziorvosok szervezik ki az oltakozókat, praxisonként 50 főt küldhetnek ezekre az oltóhelyekre. A Pfizer vakcinái már a mai napon befutnak a kórházi oltópontokra. Több mint 246 000 adagról van szó, amiket el fognak oltani.

114 000 adagot második körös oltásra használnak fel, míg 100 000 adagot a csütörtökön kezdődő következő körös pedagógus-oltásra. Emellett 32 000 adagokról ugyancsak a háziorvosok fognak gondoskodni, ők jelölik ki az oltakozókat a listák alapján.

Emellett jelenleg is oltanak még AstraZenecával, Modernával és Sinopharmmal is a háziorvosok. A következő napokban egy kis szünet következik a katonai oltóbuszok használatában, mivel most esedékes a katonák második körös oltása. Ezt követően visszatérnek a kisebb településekre, és segítik az oltásokat.