Clouds
21 Budapest
Dollár
342,57 Ft
Euró
368,79 Ft
Font
430,63 Ft
Bitcoin
25,741 $

Ismeretlen hangot rögzítettek a légkörben a kutatók

Fotó: Unsplash
Világűr
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Ezeket az infrahangokat bizonyos ballonok óránként néhányszor érzékelték, de az eredetükre egyelőre nincs magyarázat.

A Clean Technica beszámolója alapján napenergiával hajtott, mikrofonokkal felszerelt ballonokat küldtek 20 ezer méteres magasságba, hogy felmérjék a sztratoszféra zajait. Az erre vonatkozó eredményeket pedig Daniel Bowman, a Sandia Nemzeti Laboratórium munkatársa ismertette az Amerikai Akusztikai Társaság 184. találkozóján.

Soron kívül Még egy ideig nem hagyja el a kórházat Ferenc pápa

A sztratoszféra egy viszonylag nyugodt rétege a légkörnek, ahol a légörvények és a repülőgépek nem zavaróak, vagyis a mikrofonok itt olyan hangokat rögzíthetnek, amelyek máshol nem hallhatóak. Ezek közé tartoznak az összeverődő óceáni hullámok és a mennydörgések zajai, az ember által keltett, például a szélturbinákhoz vagy a robbanásokhoz köthető hangok, sőt ismeretlen eredetű zajok is.

Bowman és kollégái 6-7 méter átmérőjű léggömböket hoztak létre, amelyek szerkezete viszonylag egyszerű volt, mivel hatalmas műanyagzsákokból álltak, amelyekben szénport helyeztek el. Ám a működési elv sem volt bonyolult: ahogy a nap megvilágította a szén miatt sötét ballonokat, a bent lévő levegő felmelegedett, a gömbök pedig lebegni kezdtek, egészen 20 kilométeres magasságig jutva.

A kutatók adatokat gyűjtöttek és alacsony frekvenciájú hangokat érzékeltek a mikrobarométerekkel, amelyeket eredetileg vulkánok megfigyelésére terveztek. A léggömbök felengedése után GPS segítségével követték nyomon az útvonalukat, azonban a várt emberi és természetes zajok mellett azonosítatlan hangokat is dokumentáltak.

A 24.hu szerint ezeket az infrahangokat bizonyos ballonok óránként néhányszor érzékelték, de az eredetükre egyelőre nincs magyarázat. A szakértők úgy gondolják, hogy a jövőben hasonló léggömbökkel más égitesteken, így a Vénuszon is folytathatnak vizsgálatokat, hogy több információra tegyenek szert a téma kapcsán.