Ne hordjanak rövidnadrágot, ha nem akarják, hogy megerőszakolják őket – mondták a lányoknak egy brit iskolában

Fotó: Unsplash/Filip Mroz
not image

Borbély Fanni

2021.június.21 - 17:59

Hatalmas felháborodást keltett mind a tanulók, mind a szülők körében egy tanár megjegyzése, aki közölte a lányokkal, hogy inkább ne hordjanak rövidnadrágot, ha nem akarnak szexuális erőszak áldozatává válni.

A northumberlandi diákok nagyon dühösen reagáltak, miután egy iskolai dolgozó azt mondta nekik, hogy rövidnadrág helyett szoknyát viseljenek, hogy elkerüljék a nemi erőszakot. A Dr Thomlinson Middle School vezetői állítólag bocsánatot kértek a gyerekektől a “teljesen elfogadhatatlan” megjegyzésekért, amelyek – mint mondták – “nem összeegyeztethetők az iskola nézeteivel”.

A northumberlandi Rothburyben található iskola 8. osztályos tanulóit állítólag arra figyelmeztették, hogy a rövidnadrágok viselése “nemi erőszak vagy szexuális támadás veszélyének” teszi ki őket. Úgy tudni, hogy a diákok a tornaórával egybekötött napokon a felszerelésükben jártak iskolába, hogy a járvány idején ne kelljen az iskolai öltözőket használniuk.

A tikkasztó hőségben néhány lány sportnadrágot viselt az iskolában, és azt mondták nekik, hogy helyette az egyenruhának megfelelő tornaszoknyát vegyenek fel. A 12 és 13 éves gyerekek szerdán szoknyában érkeztek az iskolába, és azt mondják, hallották, hogy a személyzet egyik női tagja azt mondta az egyik lánynak, hogy örül, hogy hosszabb szoknyát visel.

A nő állítólag ragaszkodott hozzá, hogy a rövidnadrág miatt a lányokra “felfigyelhetnek”, és “a megerőszakolás veszélyének” vannak kitéve. A megjegyzések masszív felháborodást váltottak ki az iskolai közösségben, és a 8. évfolyamos fiúk közül többen is szoknyát viseltek szerdán az iskolában, hogy ezzel fejezzék ki szolidaritásukat osztálytársaik felé.

Az egyik anya, akinek két gyermeke jár a középiskolába, azt mondta, hogy “megdöbbentette”, hogy egy oktatásban dolgozó ember így beszél a diákokkal – de a gyerekek reakciója lenyűgözte.

Azt mondta:

“Az én aggodalmam az lenne, hogy ha valamelyik lányt szexuálisan bántalmazzák, akkor lehet, hogy nem érzi úgy, hogy képes lenne elmondani bárkinek is, mert valamilyen módon az, ahogyan öltözködik, hozzájárult ahhoz, hogy bántalmazzák. Soha nincs mentség a szexuális erőszakra. De szerintem nagyszerű, hogy a gyerekeknek volt elég karakterük és elszántságuk ahhoz, hogy kimondják, hogy ez az üzenet nevetséges, annak ellenére, hogy egy felnőtt adta át nekik”.

A Northumberland Live-nak küldött nyilatkozatában az iskola szóvivője azt mondta:

“A gyerekeket emlékeztették a helyes iskolai egyenruhára, amit a testneveléshez viselniük kell. 2021. június 15-én, kedden jelentették, hogy a személyzet egyik női tagja helytelen megjegyzéseket tett a szoknyák hosszára vonatkozóan. Az ügyet kivizsgálták, és értesítették az illetékes hatóságokat. Az iskola szorosan együttműködik a HR-tanácsadókkal, hogy biztosítsa a megfelelő irányelvek és eljárások betartását. A (munkatárs által) kifejtett nézetek teljesen elfogadhatatlanok voltak, és nem egyeznek az iskola nézeteivel. Az iskola bocsánatot kért a gyerekektől, és az igazgató személyesen felvette a kapcsolatot minden olyan szülővel, akinek gyermeke közvetlenül érintett volt az incidensben”.

A szóvivő megerősítette, hogy az incidenst követően több fiú is szoknyában érkezett az iskolába. A szoknyák megfeleltek az iskola egyenruhájának, és “nem szabtak ki szankciókat”. Úgy tudni, hasonló üzenetet küldtek a szülőknek az egész iskolában. Az egyik szülő, aki megkapta az üzenetet, üdvözölte, hogy az iskola elítélte a megjegyzéseket – de azt mondta, reméli, hogy a tanárok megragadják az alkalmat, hogy megerősítsék a beleegyezésről szóló üzeneteket, és hangsúlyozzák, hogy az áldozatokat nem lehet hibáztatni a szexuális zaklatásért.