Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Tábornok: az ISIS hat hónapon belül megtámadhatja az USA-t és a Nyugatot

Fotó: EPA/STRINGER
Észak-Amerika
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az amerikai Központi Parancsnokság vezetője megkongatta a vészharangot: figyelmeztetése szerint az ISIS “kevesebb, mint 6 hónapon belül” Afganisztánból indíthat támadást az Egyesült Államok és a Nyugat ellen.

Michael Kurilla tábornok, az amerikai Központi Parancsnokság (CENTCOM) vezetője csütörtökön a kongresszusban figyelmeztetett, a terrorista csoport, mely a kabuli kivonulás során 13 amerikai katonát és több száz afgán gyilkolt meg, akár már idén nyáron készen állhat arra, hogy csapást mérjen az amerikaiak külföldi eszközeire.

A New York Post szerint a CENTCOM parancsnoka megosztotta, az ISIS-K, vagyis az Iszlám Állam terrorcsoport afganisztáni ága jelentősen megerősödött Afganisztánban a tálibok uralma alatt, miután az Egyesült Államok 20 év után véglegesen kivonult az országból.

A szenátus fegyveres erőinek bizottsága előtt felszólalva Kurilla figyelmeztetett:

“Parancsnokom becslése szerint az ISIS-K kevesebb mint hat hónap alatt, akár figyelmeztetés nélkül is képes egy külső műveletet végrehajtani az USA vagy a nyugati érdekeltségek ellen külföldön. Az viszont sokkal nehezebb feladat számukra, hogy ezt az USA ellen tegyék meg.”

Noha az anyaszervezet, vagyis az ISIS már régóta ismert, az ISIS-K akkor került először a nemzetközi újságok címlapjára, amikor 2021. augusztus 26-án egy öngyilkos merénylő robbantott a Hamid Karzai nemzetközi repülőtér előtt, épp abban az időszakban, amikor az amerikai és a koalíciós csapatok evakuálták az embereket Afganisztánból.

Kurilla figyelmeztetése azért is riasztó, mert azt már nem kívánta nyilvánosan megosztani, hogy megítélése szerint az ISIS-K miért és hogyan képes hamarosan csapást mérni Afganisztán határain kívül. A vezető beszédében annyit közölt, hogy a törvényhozóknak egy későbbi zárt ülésen fogja elmondani a részleteket.