Dollár
388,46 Ft
Euró
409,30 Ft
Font
476,98 Ft
Bitcoin
16,971 $

Iráni tüntetések: legkevesebb 92 ember vesztette életét

Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh
not image

Borbély Fanni

2022. október 2. - 15:29

Az immáron két hete tartó tüntetéssorozat egyre véresebbé válik: a Masha Amini halála után kezdődött tüntetések során legkevesebb 92 ember vesztette életét.

Az Al Arabiya az Iráni Emberi Jogok (IHR) civil szervezet közlése nyomán számolt be arról, hogy legkevesebb 92 ember vesztette életét országszerte az immáron két hete tartó tüntetések során, melyek azt követően robbantak ki, hogy az erkölcsrendészet által letartóztatott fiatal nő, Mahsa Amini rejtélyes körülmények között életét vesztette.

Soron kívül Orbán: akik háborúpártiak, azok mindig újabb szankciókat követelnek

A tüntetések azt követően törtek ki, hogy egy 22 éves kurd nő rejtélyes körülmények között életét vesztette: Masha Aminit Teheránban vette őrizetbe az erkölcsrendészet, amiért a nő állítólag megsértette a hidzsáb-szabályokat.

Noha még mindig nem került hivatalos megerősítésre, a nőt sajtóértesülések szerint olyan brutálisan megverték a fogdában őrizetbe vétele után, hogy kómába esett, majd életét vesztette.

Miután a nő halálhíre körbejárta az országot, szinte azonnal tüntetések vették kezdetüket az ország északi részén, s tömegek vonultak az utcákra, hogy tiltakozzanak a nőkre vonatkozó rendkívül szigorú öltözködési szabályok ellen, nem mellékesen pedig a személyi szabadságjogok korlátozása ellen.

Mahmood Amiry-Moghaddam, az IHR igazgatója a fiatal nő halála kapcsán úgy fogalmazott, a nemzetközi közösségnek kötelessége kivizsgálni ezt a bűncselekményt, s meg kell akadályoznia, hogy a hatóságok további bűncselekményeket kövessenek el.