Clouds
21 Budapest
Dollár
359,66 Ft
Euró
389,43 Ft
Font
433,55 Ft
Bitcoin
23,462 $

Kiállt a kurdok mellett, letartóztatás volt a „jutalma” a híres iráni focistának

Fotó: A 22 éves iráni Mahsza Amini halála miatt tiltakoznak a tüntetők Irán isztambuli konzulátusa előtt 2022. október 17-én. MTI/EPA/Sedat Suna
Közel-Kelet
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A vádak alapján államellenes propagandát terjesztett, valamint megsértette a nemzeti csapat hírnevét, ám sokak szerint mindez a figyelmeztetés célját szolgálta.

A helyi biztonsági erők csütörtökön tartóztatták le Voria Ghafouri ismert iráni focistát, amiért határozottan támogatta az országot szeptember óta lázban tartó tüntetéseket, a közösségi médiás oldalán pedig arra szólította fel a kormányt, hogy hagyja abba a kurdok gyilkolását.

Soron kívül Elütött egy embert a metró a Batthyány térnél

A hírek szerint azzal vádolták, hogy államellenes propagandát terjesztett, valamint megsértette a nemzeti csapat hírnevét, korábban pedig amiatt vették őrizetbe, mert kritizálta az iráni külügyminisztert, Javad Zarif-ot.

A The Guardian beszámolója alapján Ghafouri nincs ott az irániak vb-csapatában, amelynek tagjai a hatalom elleni tiltakozásként nem énekelték el a himnuszt az angolok elleni meccsen, sokan azonban úgy gondolják, hogy a letartóztatás sokkal inkább egy nekik szóló figyelmeztetés.

A kormány néhány nappal ezelőtt kurd szeparatistának nevezte a focistát, aki ezt határozottan tagadta, kiemelve, hogy az életét is odaadná Iránért, míg mások azzal gúnyolódtak, hogy úgy látszik, valaki „megharapta a kezet, amely enni adott neki”.

A 35 éves férfi korábban a szülővárosába, a nyugat-iráni Szanandadzsba is ellátogatott, hogy felkeressen néhány sebesültet, akik a Mahsa Amini halálát követő tüntetéseken sérültek meg, emellett többször is kiállt a kurdok és a nők elnyomása ellen.