Erődemonstráció: iráni hadihajók először lépnek be az Atlanti-óceánra

Az iráni hadsereg sajtóirodája által közreadott képen rakétát lõnek ki egy iráni hadihajóról az Ománi-öbölben tartott iráni hadgyakorlaton 2021. január 14-én. A rövid hatótávolságú rakétákkal tartott haditengerészeti gyakorlaton két új iráni hadihajó, a rakétavetõvel felfegyverzett Zereh és a helikopter-leszállóhellyel is rendelkezõ, logisztikai feladatokat ellátó Makran is részt vesz. MTI/EPA/Iráni hadsereg
not image

Borbély Fanni

2021.június.11 - 13:47

Két iráni hadihajó, a Sahand romboló és a Makran bázishajó behajózott az Atlanti-óceánra, ezzel az iráni haditengerészet harmincnapos útja során először érte el az óceánt.

Csütörtökön Habibollah Sayyari ellentengernagy, az iráni hadsereg koordinációért felelős helyettes főnöke bejelentette, hogy a két, saját fejlesztésű hajó közel 6000 tengeri mérföldes út után elérte az Atlanti-óceánt.

“A haditengerészet 77. stratégiai haditengerészeti flottája, amely a ‘Sahand’ rombolóból és a ‘Makran’ hajóból áll, első alkalommal van jelen az Atlanti-óceánon, hogy demonstrálja Irán képességeit a tengeri színtéren”

– fogalmazott nyilatkozatában Sayyari.

Kijelentette, hogy az iráni hajók jelenléte az Atlanti-óceánon tükrözi az iráni haditengerészetnek a nemzetközi vizeken való hajózáshoz való elidegeníthetetlen jogába vetett hitét.

“A flotta május 10-én indult el Bandar Abbászból, majd harmincnapos hajózás és a Jóreménység-fokon való átkelése után, közel 12 ezer kilométert megtéve, hosszú út után jelenleg az Atlanti-óceánon tartózkodik” – mondta a katonai vezető, hozzátéve, hogy a két hajó folytatja útját az Atlanti-óceán északi részén.

Hozzátette, hogy az iráni haditengerészet elkötelezett küldetése, hogy megvédje Irán tengeri területét, valamint megvédje erőforrásait és érdekeit a tengeren. Irán az elmúlt években jelentős összegeket fektetett be a saját gyártású haditengerészeti technológiába az Egyesült Államokkal, Izraellel és nyugati szövetségeseikkel szembeni növekvő feszültségek közepette – írja az RT.