Dollár
431,75 Ft
Euró
419,22 Ft
Font
467,61 Ft
Bitcoin
19,411 $

17-re emelkedett az iráni tüntetések halálos áldozatainak száma

MTI/EPA/STR

Szabó Kata

2022. szeptember 22. - 21:48

Továbbra sem csitulnak a kedélyek Iránban, ahol egy 22 éves nő állítólagos indokolatlan kínzása és halála miatt szerveződtek tüntetések.

Tizenhét ember, köztük tüntetők és rendőrök vesztették életüket az elmúlt napok eseményeiben, számolt be az iráni állami televízió a történésekről anélkül, hogy közölték volna, hány tüntető van a halottak között.

Soron kívül Kreml: Oroszország pénteken hivatalosan is annektálja a megszállt ukrán területeket

A korábban közzétett hivatalos adatok még hét tüntető és a biztonsági erők négy tagjának haláláról szóltak, vagyis az elmúlt órákban jelentős mértékben emelkedett a halálos áldozatok száma.

Az iráni hírügynökségek szerint szerdán életét vesztette három félkatonai szervezethez tartozó katona is, akiket a tüntetőkkel való szembeszállásra vetettek be, ugyanezen források szerint pedig kedden a biztonsági erők egy tagját is megölték a tüntetések során.

Az iráni hatóságok tagadták, hogy a biztonsági erőknek bármi közük lenne a tüntetők halálához.

A 22 éves, eredetileg az északnyugati Kurdisztánból származó Mahsa Aminit szeptember 13-án vette őrizetbe az erkölcsrendészet Teheránban nem megfelelő ruházat viselése miatt.

Ez az egység felelős a szigorú iráni öltözködési szabályok betartatásáért, amelyek szerint a nőknek többek között el kell takarniuk a hajukat, és nem viselhetnek rövid vagy szűk ruhákat sem. A fiatal nő őrizetbetételét követően, szeptember 16-án halt meg a kórházban.

Az aktivisták állítása szerint a 22 éves Mahsa Aminit fejlövésekkel ölték meg, amit a hatóságok cáfolnak, és azt mondják, hogy nem bántalmazták a nőt, aki állításuk szerint szívrohamban halt meg.

A tüntetések közvetlenül a fiatal nő halálának bejelentése után kezdődtek, azóta pedig legalább tizenöt városra terjedtek ki, néhol egészen szélsőséges cselekedetekkel vegyítve.

Volt, ahol a tüntetők rendőrségi járműveket gyújtottak fel és kormányellenes mondatokat kiabáltak, amire a rendőrség könnygázzal és letartóztatással válaszolt. Más képeken a tüntetők a rendőrökkel szemben tanúsítottak ellenállást, a közösségi médiában pedig sorra terjednek azok a képek, amelyeken nők láthatók, amint felgyújtják a fejkendőjüket.

Az Amnesty International elítélte a rendőrök brutális fellépését a tüntetőkkel szemben, ugyanis a gyanú szerint azok törvénytelen eszközöket is alkalmaznak a tüntető tömeg feloszlatására, de megszólalt többek között Joe Biden amerikai elnök is, aki szolidaritását fejezte ki az “iráni bátor nőkkel”.

A tüntetések kezdete óta a hatóságok korlátozták az internetkapcsolatot és blokkolták a közösségi médiához való hozzáférést is annak reményében, hogy így sikerül megakadályozni az újabb csoportosulásokat.