Nukleáris létesítményük elleni szabotázsakciót hiúsíthatott meg Irán

Az iráni atomenergia-ügyi hivatal által 2021. április 12-én közreadott, 2019. november 5-én készült kép urándúsító centrifugákról a közép-iráni Natanzban lévő urándúsító üzemben. MTI/EPA/AEOI
not image

Takács Petra

2021.június.24 - 09:50

Az iráni állami média szerint meghiúsítottak egy szabotázsakciót a Teherántól 40 km-re lévő Karadzs városa melletti atomlétesítményben. Az utóbbi hónapokban több, az iráni atomprogram elleni támadás történt.

Az iráni állami televízióra hivatkozva írt a Deutsche Welle arról, hogy a hatóságok megakadályoztak egy szabotázst az ország atomenergia-épületének egy épülete ellen. A csatorna szerint még a támadás végrehajtása előtt sikerült lecsapni a tettesekre, így sem sérültek, sem károk nincsenek.

Az iráni Legfelsőbb Biztonsági Tanáccsal szoros kapcsolatban álló Nournews hírportál szerint szerda reggel csaptak le a feltételezett elkövetőkre az Irán fővárosától, Teherántól 40 km-re nyugatra fekvő Karadzs városában.

Az iráni atomenergia-ügynökség honlapja szerint ottani létesítményüket 1974-ben nyitották meg és célja „a talaj, az ivóvíz, a mezőgazdaság és az állattenyésztés fejlesztése nukleáris technológia segítségével.”

Az iráni atomenergia-ügyi hivatal által 2021. április 12-én közreadott, 2019. november 5-én készült kép urándúsító centrifugákról a közép-iráni Natanzban lévő urándúsító üzemben.

Irán Izraelt tartja ezen támadások felbujtójának, ahogy az atomprogram egyik vezető tudósának, Mohszen Farizadének a meggyilkolását is ők tervelték ki szerintük. Mindeközben nagy gőzzel folynak a tárgyalások a közel-keleti ország visszalépéséről a nemzetközi közösséggel kötött atomalkuba.