Dollár
434,75 Ft
Euró
420,22 Ft
Font
469,57 Ft
Bitcoin
19,366 $

Nukleáris létesítményük elleni szabotázsakciót hiúsíthatott meg Irán

Az iráni atomenergia-ügyi hivatal által 2021. április 12-én közreadott, 2019. november 5-én készült kép urándúsító centrifugákról a közép-iráni Natanzban lévő urándúsító üzemben. MTI/EPA/AEOI
not image

Takács Petra

2021. június 24. - 09:50

Az iráni állami média szerint meghiúsítottak egy szabotázsakciót a Teherántól 40 km-re lévő Karadzs városa melletti atomlétesítményben. Az utóbbi hónapokban több, az iráni atomprogram elleni támadás történt.

Az iráni állami televízióra hivatkozva írt a Deutsche Welle arról, hogy a hatóságok megakadályoztak egy szabotázst az ország atomenergia-épületének egy épülete ellen. A csatorna szerint még a támadás végrehajtása előtt sikerült lecsapni a tettesekre, így sem sérültek, sem károk nincsenek.

Soron kívül Nyerő Páros: Muri Enikőnél betelt a pohár, elhagyja a villát? (videó)

Az iráni Legfelsőbb Biztonsági Tanáccsal szoros kapcsolatban álló Nournews hírportál szerint szerda reggel csaptak le a feltételezett elkövetőkre az Irán fővárosától, Teherántól 40 km-re nyugatra fekvő Karadzs városában.

Az iráni atomenergia-ügynökség honlapja szerint ottani létesítményüket 1974-ben nyitották meg és célja „a talaj, az ivóvíz, a mezőgazdaság és az állattenyésztés fejlesztése nukleáris technológia segítségével.”

Az iráni atomenergia-ügyi hivatal által 2021. április 12-én közreadott, 2019. november 5-én készült kép urándúsító centrifugákról a közép-iráni Natanzban lévő urándúsító üzemben.

Irán Izraelt tartja ezen támadások felbujtójának, ahogy az atomprogram egyik vezető tudósának, Mohszen Farizadének a meggyilkolását is ők tervelték ki szerintük. Mindeközben nagy gőzzel folynak a tárgyalások a közel-keleti ország visszalépéséről a nemzetközi közösséggel kötött atomalkuba.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.