Clouds
21 Budapest
Dollár
345,45 Ft
Euró
370,80 Ft
Font
432,61 Ft
Bitcoin
26,923 $

Irán azonnali válaszcsapásra figyelmeztet, ha az USA megtámadja a bázisait

Fotó: Síita húszi fegyveresek egy toborzógyűlésen a jemeni fővárosban, Szanaában 2023. március 22-én. A húszi lázadók újabb támadást intéztek a hadsereg állásai ellen a hatalom utolsó fellegvárának számító, kőolajban gazdag, stratégiai fontosságú észak-jemeni Márib tartományban. A harcokban legkevesebb tíz katona vesztette életét. A szunnita többségű közel-keleti országban 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező síita húszik, valamint a Szaúd-Arábia és más arab országok által támogatott, rijádi száműzetésben élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között. MTI/EPA/Jajha Arhab
Közel-Kelet
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Irán azt követően adta ki a figyelmeztetést, hogy az USA lecsapott Szíriában, ami megtorlás volt a részükről egy halálos drónakció miatt.

Mint ismeretes, a halálos drónakcióban meghalt egy amerikai vállalkozó, ami után Joe Biden megadta a zöld jelzést az amerikai válaszcsapásokra. Nem sokkal ezután Teherán azzal fenyegetőzött, hogy azonnali válaszcsapást indítanak, ha az USA támadást indít a bázisai ellen.

Soron kívül Szoboszlai Dominikot berendelte a Lipcse vezetősége

Az iráni biztonsági szóvivő azt mondta, az Iránhoz kötődő támaszpontok elleni támadásokra azonnali válaszlépésekkel fognak reagálni, miután a jelentések szerint 19 ember vesztette életét a Szíriát ért amerikai támadásokban.

Az elmúlt éveket tekintve ez volt az egyik leghalálosabb csapás az USA részéről Szíriában, aminek keleti oldalát vették célba. A csütörtöki támadásban egy másik amerikai vállalkozó is megsérült, illetve mellette öt amerikai katona.

Washington azt mondja, a támadást Iránból indították, majd a megtorlás részeként az amerikai légitámadásban három szíriai katona és tizenegy szíriai harcos, illetve öt más nemzetiségű harcos vesztette életét, akik a kormányhoz csatlakoztak.

A szíriai jelentésekben azonban nem tudták megmondani, az az öt harcos, akik nem szíriaiak voltak, milyen nemzetiségűek. A Sky News hozzáteszi, Irán elmondása szerint az erői és a szövetséges harcosai Damaszkusz kérésére vannak Szíriában, és az amerikai erőkre megszállóként tekintenek.