Dollár
434,48 Ft
Euró
424,37 Ft
Font
487,45 Ft
Bitcoin
19,261 $

Iránnak “megvannak az eszközei atomfegyverek fejlesztésére”, de jelenleg ez “nincs napirenden”

Az Iráni Atomenergia-szervezet által közreadott képen az araki nehézvizes atomerõmû részlete 2019. december 23-án. A létesítményben beindítottak egy új egységet, de a lépés Ali Akbar Szálehi, a szervezet elnöke szerint nem ellentétes az Irán nukleáris programjáról 2015-ben megkötött nemzetközi megállapodással. MTI/EPA/Iráni Atomenergia-szervezet
not image

Borbély Fanni

2022. augusztus 1. - 19:48

Nem feltétlenül megnyugtató kijelentés hangzott el hétfőn, Irán ugyanis azzal büszkélkedett, hogy bármikor képes lenne atomfegyvereket fejleszteni, persze csak ha akarna.

Mohammad Eslami alelnök, az Iráni Atomenergia-szervezet (AEOI) vezetője hétfőn azt a nyugtalanító kijelentést tette, miszerint Iránnak megvannak a technikai eszközei ahhoz, hogy bármikor képes legyen atomfegyvereket fejleszteni, azonban közlése szerint “ez jelenleg nincs napirenden”.

Soron kívül Dancing with the Stars 3: így táncol Rubint Réka (videó)

A Fars hírügynökség Eslamit idézve azt írja, Iránnak megvannak ugyan a lehetőségei az atomfegyverek fejlesztésére, ám a tisztviselő hangsúlyozta, hogy “alaptalanok a nukleáris fegyverek fejlesztésére való törekvésre vonatkozó vádak”, mondván, ezeket a “hamis vádakat Izrael terjeszti”, szerinte azért, hogy megtévesszék a közvéleményt.

Eslami megjegyezte, Irán és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség között kialakult egy konstruktív együttműködési kapcsolat, mely”hiba nélkül működik”, elmondása szerint pedig minden intézkedésüket előre bejelentik az ügynökségnél, majd a szabályok betartásával, a NAÜ ellenőrzése alatt hajtják végre a feladatokat.

Habár Eslami célja egyértelműen az volt, hogy megnyugtassa a nemzetközi közösséget, július 22-én Rafael Mariano Grossi, a NAÜ főigazgatója megosztotta, hogy 2015 óta jelentősen fejlődött Irán atomprogramja, hangsúlyozva, hogy egyetlen ország sem dúsít olyan mértékben uránt katonai projektek nélkül, mint Irán.