Meghibásodott Irán legnagyobb atomerőműve, biztonsági okokból leállították a reaktorokat

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021.június.21 - 11:45

A helyi hatóságok jelentése szerint ideiglenesen felfüggesztették a Busehr városában található atomerőmű működését, mivel ismeretlen eredetű hibát detektáltak az egyik blokkban.

Irán teljes atomenergia-hálózatát le kellett állítani, mivel technikai probléma adódott az egyik reaktorban. Mivel a javítási folyamatok rendkívül hosszadalmasak, ezért könnyen lehet, hogy csupán jövő héten indulhat újra a termelés.

Az ország energiaügyi minisztere bejelentette, hogy csúcsidőben történhetett a malőr, amikor a hőség miatt megfeszített tempóban működtek az atomerőműben található szerkezetek, melyek közül az egyik felmondta a szolgálatot.

A Busehr atomerőmű szombaton állt le, és minden bizonnyal 4-5 napba telhet, míg elvégzik rajta a szükséges reparálást, ezért leghamarabb csak e hét közepén indulhat újra az elektromos áram nukleáris úton való kinyerése Iránban – írta az Al Jazeera.

A tárcavezető hozzátette, vészhelyzeti korlátozásról van szó, amit azért kellett eszközölniük, hogy biztonságban tartsák mind a lakosságot, mind az erőmű dolgozóit. Egyelőre nem tudni, mi okozhatta a problémát, a helyszínen tevékenykedő mérnökök és szakemberek jelenleg is vizsgálódnak.

Az atomerőmű meghibásodása miatt Irán több régiójában is komoly áramkimaradások voltak, amit alternatív megoldásokkal próbáltak meg helyre hozni, több-kevesebb sikerrel. Ha minden az előzetes tervek szerint alakul, akkor már csak néhány napig kell kibírniuk elektromos áram nélkül az állampolgároknak, bár még nem garantált, hogy azonnal elegendő mennyiségű energiát fog termelni a reaktor.