18+

A megtekinteni kívánt tartalom csak felnőtteknek ajánlott.

Elmúltál már 18 éves?

Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Tizennégy, a tikriti mészárláshoz köthető személy kivégzésére készül Irak

TÉMÁK:
#Irak
Tikrit, 2014. június 8. Autóba rejtett pokolgépes merénylet helyszíne a Bagdadtól 140 km-re északra fekvõ Tikrítben 2014. június 8-án. A támadásban három ember életét vesztette és tízen, köztük rendõrök is megsebesültek. (MTI/EPA)
Közel-Kelet
not image

Kolláth Benjámin

Szerkesztő
TÉMÁK

A 2014-ben elkövetett tikriti mészárlásban az Iszlám Állam fegyveresei egy volt amerikai bázisról raboltak el 1700, főleg síita kadétot, akiket egyenként végeztek ki.

Előzmény:

 

Irak akasztás általi halálra ítélt 14 embert, amiért közük volt az ISIS által 2014-ben kadétok ellen elkövetett tömeggyilkossághoz, írja a TRT. A bagdadi Al-Ruszafa Büntetőbíróság „14 terroristára szabott ki halálos ítéletet a Speicher-táborban elkövetett mészárlásban való részvételükért”, írta közleményében a bíróság. Az elítéltek nemzetiségét nem hozták nyilvánosságra.

Az Iszlám Állam egyik legbrutálisabb tömeggyilkosságaként ismert tikriti mészárlás során 2014 júniusában a terrorszervezett kb. 1700, főleg síita kadétot rabolt el az akkori amerikai katonai bázisról és kivégezte őket. A 14 embernek harminc napja van fellebbezni és az ítélet végrehajtásához az elnöknek is meghatalmazást kell adnia. Korábban 36 embert már felakasztottak az eset miatt.

A tikriti mészárlás az ISIS iraki előretörésének korai szakaszában történt, amikor elfoglalták és főhadiszállásukká tették Moszult, egészen amíg egy nemzetközi erőkből álló sereg 2017-ben el nem kergette őket onnan. Az általuk közzétett propagandaképek alapján az áldozatokat egyesével végezték ki, több holttestet a Tigris folyóba dobva, másokat tömegsírokba temetve.

A hatóságok nem tettek közzé pontos számokat, de több ezer, az Iszlám Államhoz feltételezett vagy bizonyított szálon köthető ember van iraki börtönökben. Az ENSZ 2018-as becslései szerint ez a szám a 12 ezret is eléri.

Irakot korábban emberi jogi szervezetek azzal vádolták, hogy gyorsított, kirendelt védő nélküli pereken ítélnek el gyanúsítottakat, sokszor kínzással kikényszerített vallomásokkal. 2021-ben az Amnesty International összesítése szerint 17 embert végeztek ki az országban.