Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,66 Ft
Font
444,86 Ft
Bitcoin
23,094 $

Mióta itt jártál:

Irakban „mindenki a beígért CNN-rakétákat kereste“, mégsem találták, így játszott szerepet a média

Fotó: Twenty20
Közel-Kelet
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Vasárnap van az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció iraki inváziójának 19. évfordulója, Primakov a nyugati média szerepéről ejtett néhány szót. 

Vasárnap van az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció iraki inváziójának 19. évfordulója. 2003. március 20-án a terrorizmus elleni küzdelem és a tömegpusztító fegyverek keresése ürügyén a koalíciós erők megkezdték az iraki városok tömeges bombázását.

Soron kívül Újabb lövöldözés Kaliforniában, legalább hárman meghaltak

Ennek eredményeképpen az ország elnökét, Szaddám Huszeint megfosztották a pozíciójától és kivégezték, a nemzetközi egyezmény által tiltott tömegpusztító fegyvereknek nem bukkantak a nyomára és az IS terrorista csoport, amely továbbra is rettegésben tartotta a civileket, erősödni kezdett az országban.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

Javgenyij Primakov, a  Független Államok Közössége ügyeivel, a külföldön élő honfitársakkal és a nemzetközi humanitárius együttműködéssel foglalkozó szövetségi ügynökség (Rosszotrudnyicesztvo) vezetője kifejtette a RIA Novosztyinak, hogy befolyásolta a média a támadás elindítását. 

„A nyugati média felkavarta a terepet az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció iraki beavatkozásához azzal az ürüggyel, hogy az országban tömegpusztító fegyverek vannak, és Szaddám Huszein kapcsolatban áll az Al-Kaidával“

– közölte. 

Primakov úgy véli, hogy a „nyugati médiának tisztán szolgáltató funkciója volt. Kizárólag az Irakban elrejtett tömegpusztító fegyverekről és Szaddám Huszein és az Al-Kaida kapcsolatáról beszéltek, ami teljes képtelenség volt. Nem szabad Szaddám Huszeint idealizálni, nem volt egy bárány, de nagyon rossz volt a kapcsolata az al-Kaidával“. 

A Rosszotrudnyicsesztvo vezetője szerint az iraki biztonsági szolgálat Szaddám Huszein alatt elfogta az al-Kaida ügynökeit. Ugyanakkor „mindenki a beígért CNN-rakétákat kereste, amelyek állítólag valahol el voltak rejtve“.

„Meg kell érteni, hogy a nyugati média lelkesen közvetítette az amerikai koalíciós fegyverek győzelméről szóló híreket. A média nagy győzelemként vette a Bagdad elleni offenzíva és Bagdad elestének hírét. De miféle győzelem volt ez? Ez a nemzetközi jog egyértelmű megsértése volt. Az ENSZ BT felelősségi körén kívül és a Biztonsági Tanács határozatai nélkül indított háború. A médiánk álláspontja elsősorban a békés civilek szenvedésére irányult“

– magyarázta Primakov.