Clouds
21 Budapest
Dollár
367,94 Ft
Euró
394,78 Ft
Font
442,47 Ft
Bitcoin
22,832 $

Felrobbant az internet az ír miniszterelnök-helyettes éjszakai klubos videójától

Fotó: MTI/EPA/AFP/Ludovic Marin
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Ez azonban egyáltalán nem jó hír: az ír miniszterelnök-helyettesről ugyanis kiszivárgott egy kompromittáló felvétel, ahogyan egy éjszakai klubban szórakozik, azóta pedig több millióan látták a videót.

A Guardian jelentése szerint az a felvétel, melyen az ír miniszterelnök-helyettes, Leo Varadkar látható, ahogy egy éjszakai klubban szórakozik, igen komoly vitát generált a magánélethez való jog, valamint a közösségi média komolyabb szabályozása kapcsán.

Soron kívül 3600 fölé emelkedett a törökországi földrengés halálos áldozatainak száma

A miniszterelnök-helyettesről készült rövidke videót ugyanis titokban rögzítette valaki egy dublini éjszakai klubban még december elején, majd feltöltötte a közösségi médiába, ahol azóta több millió megtekintést generált a felvétel.

Varadkar az ügy kapcsán a héten úgy nyilatkozott újságíróknak, hogy ugyan nem kívánja személyes ügyeit nyilvánosan kommentálni, de elmondta, sajnálja a történteket. Kiemelte, mindenki követ el hibákat, hiszen mind emberek vagyunk, ezzel együtt pedig megvédte hivatali teljesítményét, emlékeztetve a koronavírus-járvány, illetve a Brexit kapcsán hozott döntéseire és intézkedéseire.

A Fianna Fáil kereszténydemokrata párt vezetője, Micheál Martin megvédte Varadkart, s kijelentette, a videófelvétel elkészülte és közzététele a magánélethez való jog megsértésének minősül. Martin rámutatott, egy függőben lévő jogszabály lehetőséget biztosítana a kormánynak arra, hogy létrehozza az ország első közösségi médiaszabályozó hatóságát, mely megoldaná az ilyen jellegű problémákat.

Hangsúlyozta, az új uniós irányelvek, illetve a függőben lévő ír közösségi médiaszabályozó hatóság együttesen szigorítaná a platformokat üzemeltető techcégekre vonatkozó szabályokat. A miniszterelnök-helyettesről készült felvétel nagy eséllyel azért készült el és lett közzétéve, mert a politikus 2015-ben coming outolt és nyíltan felvállalta, hogy meleg; a hivatalos eseményekre pedig azóta partnere, Matt Barrett kíséri.