Dollár
392,80 Ft
Euró
409,07 Ft
Font
474,92 Ft
Bitcoin
16,612 $

Az iPhone 15 és néhány androidos telefon is jelentős újítást kaphat

Fotó: Apple

Szabó Kata

2022. október 29. - 06:21

Évtizedes hagyománnyal szakíthat az iPhone 15 és néhány csúcskategóriás androidos készülék is a következő évben.

Az iPhone 2016-ban használta először a be nem süllyedő home gombot, hamarosan azonban a hangerő és a ki- és bekapcsológomb esetében is ugyanezt a technológiát használhatja majd, számolt be minderről a megbízható informátornak számító Ming-Chi Kuo.

Az érintőképernyőnek köszönhetően a legtöbb tevékenységet fizikai gombok nyomkodása nélkül is el lehet már végezni az okostelefonokon. Kivételt képez ez alól a hangerő csökkentése és növelése, valamint a készülék bekapcsolása, amelyekhez jelenleg is dedikált nyomógombot rendelnek a gyártók. Hamarosan azonban változás következhet be ezen a területen, hiszen a hírek szerint a iPhone 15 csúcsváltozata és némely csúcskategóriás androidos telefon be nem nyomható gombokra válthat.

Nem tartozik szorosan a témához, de az iPhone 15 kapcsán érkezhet egy új név is, a pletykák ugyanis arról szólnak, hogy az iPhone 15 Pro Max-ot egy új, iPhone 15 Ultra nevű modell válthatja fel a kínálatban.

A rögzített gombok egyébként nem számítanak újdonságnak az iPhone-oknál. Az iPhone 7-en a Home gomb már nem mechanikus vezérlésű volt, mint ahogy az iPhone 8 és a 2022-es SE esetében sem, ahol már egy rezgőmotor kelti azt az érzést, mintha egy igazi gombot nyomnánk meg.

Amennyiben az Apple valóban rögzített gombokra cseréli a mechanikus ki/be és hangerő gombokat, az egyben azt is jelentheti, hogy a rezgőmotorok száma az iPhone-on egyről háromra nőne.

A változás ugyanakkor túlmutathat az iPhone-on, Kuo szerint ugyanis a csúcskategóriás androidos okostelefonok is átveszik majd a technológiát.

Biztonság és marketing

A rögzített gomboknak van néhány lehetséges előnye. Az egyik ilyen a vízzel és porral szembeni védelem, hiszen bár a mechanikus gombok csak minimális nyílásokkal rendelkeznek, végső soron ki vannak téve a folyadékoknak és a szennyeződéseknek.

Emellett a mechanikus gombok alkatrészei eltörhetnek, ami a Home gomb esetében több felhasználónak is ismerős történet lehet, ám itt azt is érdemes megemlíteni, hogy a rögzített gombok általában kevésbé javíthatók.

Egyes vélemények szerint a rögzített gombok alkalmazásával több hely szabadulna fel a készülékház alatt, azonban ez erősen vitatható, mivel a változtatás legalább két új rezgőmotor beépítését igényli, amiket ugyanúgy el kell majd helyezni.

Abban már többen egyetértenek, hogy a változtatások legfőbb lényege, hogy az Apple megkülönböztesse az iPhone család fejlettebb modelljeit, ám ebből csak akkor jönnek majd ki jól, ha nem ilyen – egyébként nem túl jelentős – újítással akarják majd kompenzálni a lényegi változtatások hiányát.

Az Apple stratégiájának változása az idei készülékek esetlen is megfigyelhető volt, hiszen egyedül a Pro modellek voltak azok, amelyek új, A16-os chippel és dinamikus sziget névre keresztelt módosított szenzorszigettel érkeztek.

Jön az USB-C

Az Európai Unió döntésének értelmében egy sokak által régóta várt változás is bekövetkezik, és érkezik az USB-C a Lightning csatlakozó helyett.

Nemrég Greg Joswiak, az Apple marketingrészlegének alelnöke is megerősítette, hogy a vállalat eleget tesz az uniós törvénynek, amely előírja, hogy a mobiltelefonoknak 2024-ig USB-C szabványú csatlakozóval kell rendelkezniük.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.