Mennyit kell dolgoznia az átlagmagyarnak, ha a legújabb iPhone-ra fáj a foga?

Fotó: Apple bemutató
not image

Kornis Vivien

2021. szeptember 15. - 21:40

A Picodi.com csapata idén is összehasonlította az iPhone 13 Pro (128 GB) árait a különböző országok átlagfizetésével, és kiszámította, mennyi ideig kell dolgozniuk ezen országok lakóinak ahhoz, hogy megszerezzék az Apple legújabb termékeit.

Az alapkialakítású iPhone 13 Pro (128 GB) hivatalos ára 424.990 forint Magyarországon, melyhez – a tavalyi évhez hasonlóan – sem töltő, sem fülhallgató nem jár. (A portál szerint csak a francia törvények kötelezik az Apple-t arra, hogy fülhallgatót is adjon a készülék mellé.)

A Picodi az iPhone Indexhez a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataira támaszkodott, melyek szerint Magyarországon az átlagfizetés nettó 284.800 forint. Ezt alapul véve egy átlagmagyarnak 31,3 napot kell dolgoznia ahhoz, hogy megvásárolhassa az iPhone 13 Pro-t – feltéve, ha semmi másra nem költ ezen időszak alatt, tehát minden megkeresett pénzét hozzáteszi. 

A tavalyi iPhone Indexhez képest Magyarország eredménye 3,8 nappal javult, 2018-hoz képest azonban 7,6 nappal. 

A listán a legjobban Svájc szerepelt, az átlagos keresetű svájciaknak ugyanis csupán 4,4 napot kell dolgozniuk ahhoz, hogy megvásárolhassák a készüléket. Az átlagos amerikai 5,9 napot, míg az átlagos ausztrált 6,4 napot dolgozik, hogy megengedhesse magának az újdonságot.

A legnehezebb az átlagos törökök és a fülöp-szigeteki lakók dolga: míg előbbiek 92,5 nap alatt tudják megkeresni a pénzt a készülékre, utóbbiaknak 90,2 napot kell dolgozniuk az iPhone 13 Pro-ért.

Magyarország eredményei egyébként nem kimondottan jók – attól függetlenül, hogy az elmúlt évekhez képest némi javulás tapasztalható – , hiszen a 47 országot rangsoroló listán csupán 8 országban kénytelenek többek dolgozni az emberek az új készülékért, mint hazánkban.