Megkezdték az iPhone 13 chipjeinek gyártását

Illusztráció/CNet
not image

Kulcsár Péter

2021. május 27. - 20:40

A világ legnagyobb chipgyártója, a TSMC minden bizonnyal nekilátott a következő generációs iPhone-okba szánt A15 Bionic chipek előállításának.

A tavaly bejelentett A14 Bionic chipet elsőként az iPad Air, később pedig a cupertinóiak egyik legsikeresebb modellsorozata, az iPhone 12-széria kapta meg. A lapkakészlet óriási teljesítményre képes, miközben energia-felhasználási hatékonyság szempontjából is javulást értek el vele, hála az 5 nanométeres technológiának.

Az A15 Bionic szintúgy ezen a technológián alapszik majd, így további előrelépés várható az előző generációhoz képest, miközben felgyorsulhatnak a készülékek, és az üzemidő sem szenvedi meg a fejlesztést – írta a MacRumors.

Az iPhone 13 modellszériát valamikor idén szeptemberben mutathatják be, és leghamarabb november tájékán kerülhetnek a készülékek a viszonteladókhoz, addig pedig csupán szivárogtatások révén juthatunk hozzá egy-egy infómorzsához róluk.

Úgy tűnik, hogy a 12-es sorozathoz képest nem történik majd túlságosan nagy változás, a szokásos hardveres ráncfelvarráson kívül kizárólag a kijelző képkockafrissítési sebessége emelkedhet meg 60 Hz-ről 120 Hz-re, a notch leszűkülhet, illetve a kamerasziget elrendeződése alakulhat át.

Ming Chi-Kuo Apple-elemző szerint az iPhone 13 Pro és iPhone 13 Pro Max esetében LTPO technológiával készült panelekre számíthatunk, ami elengedhetetlen a 120 Hz biztosításához, míg az alapmodelleknél maradhat a hagyományos 60 Hz.

Korábban már napvilágot láttak olyan pletykák is, melyek szerint végleg lekerülhet a Lightning csatlakozó az eszközökről, így portmentessé válhatnak az iPhone-ok, erre utaló jeleket azonban nem lehetett látni a kiszivárgott első renderfotókon.