Tanulmány: az intenzíven fekvő koronavírusos tinédzserek közül szinte mindenki oltatlan

Fotó: Twenty20
not image

Borbély Fanni

2022. január 14. - 19:04

Egy friss tanulmány riasztó képet fest az intenzív osztályokon fekvő betegekről, főként a tinédzserekről, akik közül szinte mindenki oltatlanul kerül be az osztályra.

A New England Journal of Medicine szaklapban szerdán közzétett tanulmány szerint a tinédzserek esetében a Pfizerrel oltottak 98 százaléka egyáltalán nem szorul kórházi kezelésre, az oltatlanok esetében azonban egészen riasztó adatok kerültek napvilágra.

A lektorált tanulmányt a CDC és az amerikai gyermekkórházak támogatták, így összesen 1222 kórházban kezelt, 12 és 18 év közötti tinédzser adatait tudták elemezni, akik közül 445-en a koronavírus miatt kerültek kórházba, 777-en pedig egyéb egészségügyi problémák miatt kezelték őket tavaly július 1. és október 25. között.

A koronavírusos tinédzserek 40 százaléka, azaz 180 fertőzött került végül az intenzívre, közülük pedig 127 fiatalt tudtak életben tartani; a tanulmány szerint pedig mindössze két tinédzser volt beoltva azok közül, akik az intenzív osztályra kerültek.

A koronavírus-fertőzés végül hét tinédzser halálát okozta az intenzív osztályon, akik egyáltalán nem voltak beoltva, tehát még a koronavírus elleni védőoltás első adagját sem vették fel. Kathryn Edwards, a Vanderbilt Egyetem Orvosi Központjának gyermekgyógyász professzora, aki a tanulmányban is részt vett, aggodalmának adott hangot, amiért szinte mindegyik haláleset megelőzhető lett volna, ha a tinédzserek felveszik a koronavírus elleni védőoltást.

A szakértő azt is kiemelte, hogy a tanulmányban vizsgált tinédzserek közel háromnegyede valamilyen alapbetegséggel küzdött, éppen ezért arra hívta fel a figyelmet, hogy azok, akik bármilyen alapbetegséggel küzdenek, mindenképpen javallott felvenniük a koronavírus elleni védőoltást, hiszen az ebbe a kockázati csoportba tartozó emberek vannak kitéve a legjobban a vírusnak.