Az Instagram arra ösztönzi a tiniket, hogy „tartsanak szünetet“

Fotó: Unsplash/Kate Torline
not image

Fazekas Kiara Barbara

2021. október 14. - 14:14

A Facebook megpróbálja megóvni a hírnevét Frances Haugen vallomása után, és ez magában foglalja a tizenévesek potenciális kárát csökkentő funkciók ígéretét is.

A CNN és a Reuters jelentése szerint Nick Clegg, a Facebook globális ügyekért felelős alelnöke azt ígérte, hogy az Instagram bevezet egy „tarts szünetet“ funkciót, amely arra ösztönzi a tiniket, hogy egyszerűen hagyják abba a közösségi hálózat használatát egy időre. Clegg nem árulta el, hogy mikor lesz kész, de ez egyértelműen a függőség és más egészségtelen viselkedés visszaszorítását célozza.

A közösségi média vezetője azt is elmondta, hogy a Facebook „eltanácsolja“ a tizenéveseket az alkalmazásaiban található olyan anyagoktól, amelyek „nem feltétlenül járulnak hozzá a jólétükhöz“ – írja az Engadget

Konkrétumokkal azonban nem szolgált erre az új megközelítésre vonatkozóan. Azt javasolta viszont, hogy a Facebook algoritmusait „felelősségre kell vonni“, szükség esetén akár szabályozással is, hogy a valós eredmények megfeleljenek a szándékoknak.

Az új módszerek talán megoldják Haugen néhány aggályát. Azt állította, hogy a Facebook tisztában van azzal, hogy algoritmusai romboló hatásúak, a gyerekekre káros hatással vannak, és a gyűlöletbeszédnek csak egy töredékét távolítják el. Haugen úgy vélte továbbá, hogy a Kongresszusnak meg kellene reformálnia a Communications Decency Act 230. szakaszát, hogy növelje a Facebook felelősségét az algoritmusok által kiválasztott tartalmakért, és arra kellene kényszerítenie a felhasználókat, hogy a reflexszerű megosztás helyett gondolkodjanak a bejegyzéseken.

Ugyanakkor ez nem biztos, hogy kielégíti Haugent és kritikus társait. Bár a szünetek csökkenthetik a káros tartalmaknak való kitettséget, de nem fogják eltávolítani a kérdéses tartalmat. Clegg nyilatkozatai a Facebooknál megszokott stratégiát is tükrözik. Szeretné alkalmazni a korlátozást, de csak azt, ami neki megfelel. Bár a javasolt változtatások segíthetnek, a politikusok többet követelhetnek – részben azért, hogy megakadályozzák, hogy a Facebook saját maga diktálja a szabályokat.