Dollár
428,97 Ft
Euró
420,81 Ft
Font
478,31 Ft
Bitcoin
19,483 $

Kutatók szerint az inhalált nanotestek hatásosak lehetnek a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen

Fotó: Flickr/David Goodsell
not image

Borbély Fanni

2021. május 29. - 03:44

A nanotestek (nanoméretű antitestek) hasonlóak a monoklonális antitestekhez, de kisebbek és sokkal olcsóbban előállíthatók.

A Pittsburghi Egyetem orvosi karának kutatói közölték, hogy befejezték az első olyan, inhalációs nanotestekkel végzett vizsgálatot, amely hatékonyan megelőzte és kezelte a súlyos lefolyású koronavírust hörcsögökben. A nanotestek hasonlóak a monoklonális antitestekhez, de kisebb méretűek, stabilabbak és sokkal olcsóbban előállíthatók – magyarázták a sajtóközleményben.

Soron kívül Sáfrány Emese forró dekoltázsától mindenről megfeledkezel

A Science Advances című szaklapban szerdán megjelent tanulmányban a kutatók kis dózisban inhalálható nanotest-21-et (PiN-21) adtak hörcsögöknek, hogy kiderítsék, véd-e a súlyos lefolyású SARS-CoV-2 fertőzéssel járó drámai súlycsökkenés ellen. A kutatócsoport szerint nemcsak a fogyást akadályozta meg, hanem a placebocsoporthoz képest egymilliószorosára csökkentette a fertőző részecskék számát az állatok orrüregében, torkában és tüdejében.

“Egy olyan inhalációs terápia alkalmazásával, amelyet közvetlenül a fertőzés helyére – a légutakba és a tüdőbe – lehet beadni, hatékonyabbá tehetjük a kezelést” – mondta a közleményben Dr. Ui Shi, a tanulmány társszerzője és a Pitt sejtbiológia adjunktusa.

“Nagyon izgatottak és bátorítóak azok az adataink, amelyek arra utalnak, hogy a PiN-21 nagymértékben védelmet nyújt a súlyos betegséggel szemben, és potenciálisan megakadályozhatja az emberről emberre történő vírusátvitelt.”

A kutatók azt is megjegyezték, hogy a nanotestek csupán kiegészítik a vakcinákat, és nem arra szolgálnak, hogy helyettesítsék őket vagy versenyezzenek velük. Ugyanakkor elmondták, hogy nemcsak a vírus által már megbetegedett emberek kezelésében segíthetnek a nanotestek, hanem alternatív védelmet nyújthatnak azoknak az embereknek is, akik egyéb egészségügyi okokból kifolyólag nem kaphatnak védőoltást – írja a Fox News.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.