Nemsokára megszűnhet az ingyenes közterületi parkolás

Fotó: Ljubomir Žarković/Unsplash
not image

Kornis Vivien

2021.május.18 - 22:05

Fellélegezhetnek az önkormányzatok: egy-két héten belül visszaállhat a járvány előtti rend, újra fizetni kell majd a parkolásért.

A Magyar Nemzet értesülései szerint a kedvező járványhelyzetnek köszönhetően egy-két héten belül megszűnik az ingyenes parkolás a közterületeken Magyarországon, és visszaáll a korábbi rend. 

Az parkolás díjmentesítését a koronavírus-járvány első hazai hullámában, 2020 áprilisától rendelték el a közterületeken. Az indoklás szerint azért, mert a fertőzés elleni védekezés egyik leghatékonyabb eszköze a közösségi távolságtartás, ami azonban a tömegközlekedési eszközökön csak korlátozottan, vagy egyáltalán nem lehet megvalósítani. 

A lap emlékeztet, hogy a javuló járványadatok miatt 2020 júliusa és novembere között megszűnt a veszélyhelyzet, ezzel pedig az ingyenes közterületi parkolás is, melyet 2020. novemberében rendeltek el újra, és azóta is tart. 

Az önkormányzatok régóta várják a választ a kormánytól arra, hogy mikor lép ismét életbe a fizetős parkolás, hiszen a közterületi várakozás díjmentesítése rengeteg bevételtől megfosztotta a kerületeket. 

Ráadásul a lakók számára is problémákat okozott, hiszen sok helyen nem tudtak otthonuk közelében megállni autóikkal, mert sokan, akik nem a környéken éltek, csak látogatóba érkeztek, vagy rövid ideig tartózkodtak ott, elvették a parkolóhelyeket.