Clouds
21 Budapest
Dollár
368,35 Ft
Euró
394,34 Ft
Font
441,48 Ft
Bitcoin
23,093 $

Ingyenes készpénzfelvételt tesznek lehetővé a kereskedőknél kártyás fizetés esetén

TÉMÁK:
#Bankkártya
Twenty20
Belföld

Bense Róbert

Szerkesztő
TÉMÁK

Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága pénteken fogadta el a pénzügyi javaslatcsomag módosítását.

A módosítás hasonlóan a bankautomatákból kétszeri, 150 ezer forintig terjedő díjmentes készpénzfelvételhez itt is két alkalommal lesz ingyenes, mintegy 40 ezer forintos keretösszegig azoknak, akik kártyával fizetnek az adott üzletben.

Soron kívül USGS: eddig legalább 100 utórengés volt Törökországban

Mint arra a portfolio.hu emlékeztetett, a megoldást külföldön már számos helyen bevezették, a gyakorlat szerint pedig a kasszánál jelezni lehet a készpénzfelvételt, a pénztárnál ezt követően a kért összeggel terhelik meg a vásárló kártyáját.

Még mindig népszerű a készpénzes fizetés

Turi Anikó, a GFM államtitkára javasolná az úgynevezett cashback-szolgáltatás bevezetését az üzletekben, mint fogalmazott: „vidéken ez ma egy jó lehetőség lenne, ha el tudnánk terjeszteni, mert be kell látni, hogy egyszerűen még nem működik a készpénzmentes élet.”

A Portfolio véleménye szerint ez azokon a kistelepüléseken lehet kifejezetten hasznos, ahol kevés ATM található, hiszen fizikai infrastruktúrát sem kell hozzá kiépíteni, mivel a boltok kasszája így lényegében automataként is használható.

Magyarországon a koronavírus megjelenésének idején zuhant be a készpénzhasználat, azóta ugyanakkor ismét emelkedésnek indult a készpénzfelvételi forgalom értéke, a harmadik negyedévben közel 3%-kal. Mindemellett azonban egyre elterjedtebbek az elektronikus fizetési módszerek is.